Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här attackerar vildsvinet bilen

Lena Törnros åkte ut för att leta efter vildsvinsspår. Innan hon visste ordet av försökte ett vildsvin ta sig in i hennes bil.
– Vi trodde vi skulle få se vildsvin på håll men inte på så nära håll, säger hon.

Det var på midsommarafton som hon och sambon Håkan Björling åkte ut i skogarna utanför Borlänge för att titta efter djur. Paret är rovdjursspårare på fritiden och hade fått höra att det fanns mycket vildsvin på platsen.

Lena Törnros såg två vildsvin på avstånd och ville först locka dem att komma närmare, men det hade hon inte behövt göra. De två kom springandes direkt. Väl framme nöjde sig inte det ena vildsvinet, en galt, med att komma nära bilen – den ville in.

– Galten hoppade in i bilen med huvudet. Den kom emot mig och skulle nypa. Det enda jag försökte göra var att slå ut den ur bilen, säger Lena Törnros.

– Vi trodde inte den skulle hoppa så jag hade halva bilrutan öppen. Hade jag haft hela rutan öppen, då hade jag haft galten inne i bilen och det hade inte varit så kul.

Efteråt har hon förstått att just de här vildsvinen brukar matas av människor, vilket förklarar deras ivrighet. Och redan i bilen förstod Lena Törnros att det var mat de var ute efter, och lyckades avleda galten med godis som de med sig.

På filmen från händelsen ser man hur de stannar kvar någon minut, och det beror på att de inte kunde slita sig.

– Ja det var jag som ville vara kvar, jag är så nyfiken och tycker det är intressant med djur, säger hon.

Efter någon minut lämnade de emellertid platsen och körde tills de var tvungna att stanna för att rengöra rutan.

– Vi körde en bra bit, innan jag gick ut och rengjorde rutan som var alldeles geggig efter vildsvinet. Precis när jag skulle hoppa in i bilen, då kom de springande genom skogen igen. Då var det bara att sticka därifrån, säger Lena Törnros.

Hon lyckades fånga händelsen på film men det var inte det enda minnet hon har med sig från det dramatiska mötet med vildsvinen.

– Han rev sönder min bil med klövarna. Så det är märken på bilen. Dem har jag behållit som minne, skrattar Lena Törnros.

Med filmen från det dramatiska vildsvinsmötet blev hon veckans vinnare i Vildrikets tittarfilmstävling. Hon blev därmed den sista vinnaren i tävlingen och är nu med och gör upp om det stora finalpriset – en videokamera, GoPro Hero4 Silver Edition. Den tilldelas den som vinner finalen, och lämnas över vid den direktsända säsongsavslutningen av Vildriket den 25 april på Järvzoo.

I veckans avsnitt av Vildriket är det vårkänslor i luften . De första flyttfåglarna välkomnas tillbaka efter vintern.