Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Goja med hälsingemål gör succé på facebook

– I fjol några år, säger Maja med eftertryck, för att i nästa nu ta en favorit: Inte har du snus'ä? Än Jocke då?

Maja bor i Hudiksvall och har på senare tid blivit kändis på facebook, där matte Caritha Bergqvist delar med sig av det kärvänliga småpratet hemma på Rågvägen.

– Hon gjorde succé direkt, konstaterar Caritha Bergqvist.

Maja är en femårig grå jacko som kom till familjen så gott som direkt ur ägget, bara tre månader gammal.

– När hon var ett halvt år kunde hon busvissla, och när hon var ett år kunde hon säga hej på dej. Sedan dess har det kommit mer och mer, det mesta sådant som hon har snappat upp själv. En del fraser har Jocke tränat in med henne, till exempel frågan om snuset, berättar Caritha Bergqvist.

Hon föredrar husse, Jocke. Hon har hans röst, och talar med hans tonfall och ordval. Husse driver ett serviceföretag, och tillbringar en hel del tid i telefon. Maja lyssnar och lär, säger Caritha Bergqvist.

– När Jocke pratar i telefon harklar han sig, och ibland smackar han med tungan. Maja låter som han: "Ja, kanon. Jaarå". Eller ""Sju. Plus moms. Jag hjälper dej, jag". Det låter ganska häftigt.

En felsägning i familjen är "i fjol några år", som Caritha Bergqvists mamma råkade säga, ett uttryck som genast gick till familjevokabulären. Svärsonen tränade Maja i smyg, för att senare ha en bejublad föreställning hemma hos svärföräldrarna.

Och när barnen ska i säng, sufflerar Maja från sin plats i buren. Gå och lägg dej. Gå och duscha nu. Godnatt. Hon säger över huvud taget rätt saker vid rätt tillfälle, säger Caritha Bergqvist, och ibland blir det särdeles träffsäkert. Som när familjen skulle till stugan i Älvsund, och träffade en släkting som ville titta på papegojan i transportburen, berättar Caritha Bergqvist.

– Han lyfte på skynket, och där satt Maja, som hälsade med "hej på dej". Sedan lade hon huvudet på sned och undrade: "inte har du snus'ä"?