Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Fritidsbarn som både vill och vågar ge sig ut på isen

Så snart det är nog kallt spolas både hockeyrinken och rundbanan på Movallen i Iggesund.

Annons

Den här förmiddagen är det förskolebarnen från Norrgårdens förskola, de som är födda 2008, som har tagit isen i besittning.

– Vi har olika uteaktiviteter varje termin, och fram till veckan 10 har vi tänkt åka skridskor. Vi hoppa att kylan håller i sig, säger förskoleläraren Monica Åkerlund.

En del av barnen har aldrig stått på skridskor tidigare, men de lär sig fort.

– Det här är andra gången denna termin vi är här, och det är fantastiskt att se hur snabbt de lär sig, säger Monica Åkerlund.

Hon tycker det är extra roligt att se hur barnens självförtroende växer när de blir säkrare och säkrare för varje ispass.

– Det passar väldigt bra in på kommunen motto, jag kan, jag vill, jag vågar.

Och efter lite skridskoåkning smakar det bra med den medhavda matsäcken.

Det är nästan så att femårige Liam Jakobsson tycker att just fikat är roligast. Även om skridskoåkningen är rätt rolig den också.

Anders Lindberg jobbar åt Hudiksvalls kommun och han har spolat isen runt Movallen många år.

– Vissa år har vi is redan i början av december, men vi är ju väderberoende, säger Anders Lindberg, som så här under vintern helst ser att det är kallt och ingen snö.

– I fjol fick vi skotta varje dag, konstaterar han.

Banan runt fotbollsplanen på Movallen är 375 meter lång, och otroligt slät.

– Vi hyvlar och spolar den, just för att få den slät, säger Lindberg.

Men man passar även på att bygga upp lite tjocklek på isen, så att det ska hålla så länge som möjligt när vårsolen börjar skina. Men fram till vårsolen börjar smälta isen behöver inte skridskoåkarna vara beroende av dagsljus för att åka.

– Vi har fixat en strålkastare. Det är kanske inte lika ljust som på en hockeyrink, men man ser bra, säger Lindberg, som gärna skulle se fler till exempel långfärdsåkare, på Movallens is.

– En som brukar komma hit åker 40 varv åt gången. Isen är lika bra som när Tomas Gustavsson tog OS-guld 1988, säger Anders Lindberg och skrattar.