Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Femteklassare i filmtävling

Klass 5 Linet i Forsa har blivit filmare. Nu tävlar de med Maja och bloggen, som tar upp ämnet mobbing.

Annons

Sedan läraren Marie Öhman fick information från Barnens rätt i samhället, BRIS, om en filmtävling har eleverna varit i full gång. De har skrivit manus, delat ut roller, skådespelar och har klippt filmen själva.

– Jag tänkte att vi skulle använda andra tekniker i ämnet bild. Eleverna har ägnat mycket tid åt det här. Vi fick riva schemat, säger Marie Öhman.

I filmen är det Maja som blir mobbad. Flera av hennes kompisar ställer sig utanför, och gör inget. Det är bara Albin som står upp, och som säger till mobbarna att sluta, och frågar de andra kompisarna varför de inte ställer upp. Maja spelas av Maja Mattsson och Albin av Albin Norgren.

Det var Maja Mattsson och Nils Skäre som gjorde manus.

Hur gör man ett filmmanus?

– Jag och Nils satte oss här ute utanför klassrummet. Sedan tänkte vi. Vår fröken Maria hjälpte oss. Det var svårt att bestämma vad skådespelarna skulle säga. Sedan delade vi ut roller till alla, och kollade om alla var okej med de roller de fick, säger Maja Mattsson.

De flesta var nöjda med sina roller. Selina Sjöberg är snäll i verkligheten, men hon fick rollen som mobbaren. Det var lite ovant i början att spela taskig, men snart kom hon in i rollen.

– Först kände jag mig taskig. Men det var roligt att spela, säger Selina Sjöberg.

Nils Skäre har varit huvudansvarig för att klippa filmen.

Hur klipper man film?

– Det finns ett lätt program som heter Imovie. Där lägger man in klippen. Sedan kan man lägga till ljud, säger Nils Skäre.

Fram till den 15 april kan man rösta på filmen på www.vanskapiframtiden.se.