Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Efter skolnedläggningen – larmet går tjugo i sex

Sedan Ramsjö skola lades ned har Viktor Hammarström, 14 år, klivit upp tjugo i sex varje skoldag.
Detta för att han valde att gå på friskolan Vintergatan.
– Vi erbjuder inga speciallösningar när man väljer en friskola, säger Roland Hamlin på Ljusdals kommun.

Viktor Hammarström själv har inga stora problem med att kliva upp så pass tidigt på morgonen. Han tycker att det är värt det för att få gå på den skola han föredrar.

06.20 går bussen från Tempo i Ramsjö och Viktor kommer till Vintergatan runt tio över åtta då skolan börjar.

Hade han valt kommunala, och av kommunen anvisade, Stenhamreskolan hade de löst det med en senare skjuts eller flexibla skolstartstider för Viktor och de andra elever från Ramsjö som valt friskola. Detta berättar Roland Hamlin.

Viktor hade naturligtvis gärna klivit upp senare på morgonen. Nu försöker han ta igen tiden genom att sova på bussen.

– Ja, hade jag fått åka senare hade jag valt det. Då hade man ju fått sova längre, och dessutom kunnat sova på den resan också, säger han.

Men det är, som nämnt ovan, inte värt den extra sovstunden:

– Jag tycker att det är så mycket folk på den skolan (Stenhamreskolan), så jag skulle ändå inte vilja gå där, säger han.

Blir du inte väldigt trött?

– Nej, eller ibland. Jag bryr mig inte så mycket om tiden på morgonen.

Men det gör ändå Roland Hamlin.

– 06.20 är väldigt tidigt, det håller jag med om, men vi omfördelar inga pengar från den kommunala skolan till förmån för elever som valt att gå en friskola, säger han.

Skolskjuts gäller, enligt kommunens regelverk, elever som valt den anvisade skolan. Men det finns undantag. Exempelvis kan en friskoleelev få åka med i en skolskjuts om det inte skulle innebära några extra kostnader för kommunen.

När det gäller att komma hem efter skolan har Viktor möjlighet att åka med skolskjutsen, men det är inte alla dagar bussen går hela vägen till Ramsjö. Två dagar i veckan får därför Viktor välja mellan att hoppa av i Hennan, tre mil hemifrån, och hoppas på skjuts av sina föräldrar, eller ta en senare buss från Ljusdal.

Viktor föredrar det senare alternativet.

– Det är ganska kul ibland för då kan man vara med folk på fritiden, för det finns inte så mycket folk man kan vara med här i Ramsjö, säger han.

Samtliga elever som behöver skolskjuts måste ansöka om det, och det finns särskilda skäl som kan berättiga elever skolskjuts även om det "innebär avsteg från huvudregeln". Alla eventuella avslag kan dessutom överklagas.

Att skolan i Ramsjö lades ned var ingenting som Viktor önskade, men han ville byta skola redan inför sjuan. Då fanns det dock ingen plats på Vintergatan, där han nu går i åttonde klass.

Trivs du?

– Ja.