Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Det är hästar överallt

Sedan flera år tillbaka finns det fler hästar än mjölkkor i Gävleborg. I byarna Freluga och Mödänge är det kanske mer tydligt än någon annanstans.

Annons

– När jag var liten var det bönder överallt, nu är det hästar överallt, säger Mia Hed som sedan ett halvår tillbaka driver sitt företag MH Equestrian i vad som tidigare var hennes pappas ladugård.

Mias väg hit har varit lika lång som förändringen av byarna. På gymnasiet studerade hon ridning och sedan dess har hon arbetat i flera år som stallchef och beridare. Och även om hästarna alltid har funnits med så var det under flera år också stort fokus på innebandy, bandy och fotboll för Mia.

– När man jobbar som stallchef och beridare sliter man väldigt hårt för någon annan som får ta cred för det man gör. Jag jobbade dygnet runt, sju dagar i veckan och hade inget liv utanför stallet, berättar hon.

Då kan det ju verka märkligt att välja att bygga om en gammal ladugård till stall och starta ett eget företag.

– Nu får jag börja om och jobbar främst med hästar som människor har problem med, men nu får jag lägga upp jobbet som jag vill och faktum är att jag jobbar mindre i dag än jag gjorde som anställd.

Men när hon byggde om ladugården till stall var det riktigt hårt arbete som gällde. Takhöjden var till skillnad från i många gamla ladugårdar tillräckligt hög för att passa till hästar, men allt annat gjordes om.

– Jag tror att dygnen hade 36 timmar då. Jag gjorde det mesta själv, om man får vara osvensk och säga så.

Bland annat så rollade Mia det över 150 kvadratmeter stora taket för hand. Men hon anlitade hjälp till att bila bort foderbordet och hennes systersöner har hjälpt till en del. Nu har stallet nio boxar och endast lite "småfix", som att anlägga en ridbana, återstår.

– Jag hade inte kunnat starta företaget om jag inte hade gjort allt jobb själv, för jag hade inte den ekonomin.

Annons