Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Bro över öppet vatten

Några meter i taget skjuts nu den tillfälliga bron över Norrboån ut över vattnet, och nu är ungefär en tredjedel klar.

– Det rullar på. Nu ska vi gjuta landfästet på västra sidan av ån, och vi skjuter ut mellan 15 och 18 meter av bron varje dag, säger Thomas Johansson, Peabs platschef på brobygget.

Det handlar om en konstruktion med 12 000 lösa delar som ska monteras ihop, 300 ton allt som allt. Hittills har arbetet gått efter planen, säger Thomas Johansson, och utan några incidenter i arbetsstyrkan om 15 man.

– Det får inte vara några fingrar emellan när man håller på med det här. Och det är många tunga lyft, så folk är rejäl trötta när dagen är slut, konstaterar han.

Så snart den tillfälliga bron tar över trafiken börjar förberedelserna för att bygga den permanenta, nya bron som byggs på samma plats som den gamla bågbron. Ungefär vid nyår är det dags.

Den bro som nu läggs ut i Norrbo är av engelskt ursprung, och konstruerades för militära syften under andra världskriget. Nästa år, vid samma tid ungefär, ska konstruktionen plockas ned igen.

– Det tar nog ännu längre tid. Nu har vi haft lite "happy hour", när vi bara har kunnat plocka fram delarna. Nästa gång måste varenda mutter, varenda bult sorteras och läggas på plats, säger Thomas Johansson.