Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Bollnäs får ny mötesplats

Det våras för den äldsta av lokstallarna. I maj tar Hälsinglands första fotografiska galleri, Lokomotiv, byggnaden i besittning.
>> Förslag om Lokomotiv-bidrag

Den halvmåneformade verkstadsbyggnaden på 593 kvadrameter är den äldsta på det omdiskuterade gamla SJ-området i Bollnäs. Här öppnar professionella fotograferna Anna Alverhag och Johanna Syrén Hälsinglands och Gävleborgs läns första fotogalleri i slutet av maj. Galleriet drivs av den ideella föreningen Lokomotiv.

Ett drömprojekt som nu har alla chanser att förverkligas, så beskriver Johanna Syrén och Anna Alverhag framtiden i lokverkstaden. Intresset för fotografi och fotokonst är stort i Sverige, det är en lätttillgänglig konstart.

- Foto funkar för alla, det är lätt att ta till sig, säger Johanna Syrén.

Här ska det bli en mötesplats för Bollnäsbor och tillresta, en kreativ idéverkstad med högt i tak. Samarbete med kultur- och näringsliv och samverkan med skolan och enskilda personer är några av förutsättningarna för att Lokomotiv ska utvecklas i den riktning som de båda fotograferna tänkt sig. Den stora byggnaden gömmer långt fler små och stora rum än man kanske kan tro, det finns utrymmen för andra som är intresserade att hyra tillfälligt här.

Fotogalleriet med utställningar är öppet under sommarhalvåret, maj-september. Resten av året planerar Anna och Johanna andra arrangemang, som exempelvis en återkommande vintermarknad, fotokurser, temakvällar och föreläsningar.

En företagare som redan är på väg att ta plats är Anny Jernberg, glasblåsare med företaget Återbrukshyttan.

- Vi kan inte ta ut några löner på det här och vi har inga stora pengar att pytsa in. Men vi måste prova, annars hade ångrat oss varenda gång vi åkt förbi är. Och vi hade som yrkesmänniskor lätt kunnat se oss som konkurrenter, men det har vi aldrig gjort. Nu vill vi erbjuda alla andra att vara med.

-Vi vill verkligen att alla Bollnäsbor ska känna sig delaktiga och välkomna.

Föreningen Lokomotiv hyr lokverkstaden av Bollnäs kommun på korttidskontrakt, ett år i taget. Planerat öppningsdatum är 30 maj.

- Det kommer att kosta oss, men det kommer också att öppna tusen nya dörrar, säger Anna Alverhag.