Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+BILDSPEL: Nostalgisk ÖSA-träff lockade tusentals

Under helgen fylldes Alfta av historiska rökpuffar när ÖSA Nostalgi anordnades. Över 2000 personer kom för att se skogsmaskiner från industriepoken.

En BM10 rasslar snabbt till när Jan Brinka ställer om motorn, vittnandes om traktorns 66 år fyllda. Bredvid puttrar ännu en äldre variant av samma modell, och flera nyfikna samlas i motormullret för att prata både minnen och fascination. Området kring Skogstekniska i Alfta är till bredden fylld av allt från gamla skördare till lättare transportmaskiner under helgen. Alla med sina rötter i det forna ÖSA, Östbergs Fabriks AB, liksom många av de över 2000 besökarna.

– Det här är toppen, ett suveränt tillfälle att visa vad vi har och har haft, säger traktorentusiasten Jan Brinka lyriskt.

Vännen Arne Larsson instämmer. De har båda varit anställa på det forna ÖSA, och jobbar i dag hårt för att vårda arvet efter företaget. ÖSA Historiska förening har just startats, och bara under fredagen skrev över femtio personer in sig som medlemmar. Engagemanget är stort i Alfta, beskriver Arne Larsson.

– Vi är många som vill vårda minnet av ÖSA. Alla runtomkring här vet hur mycket det betytt, inte minst för den tekniska utvecklingen. Det var en stor sorg för hela bygden när det lades ned, säger han.

Till de gamla arbetskamraternas glädje lever Alfta-arvet vidare, om än inte på samma plats på jorden. Det i dag amerikanska varumärket John Deere vilar till viss del på grunden av ÖSA, och under nostalgihelgen går det även att beskåda hur historien utvecklats på andra sidan Atlanten. Vid sidan om de gula giganterna från förr provkörs 2015:s senaste John Deere-modell.

Även ute på det stora fältet går motorerna varma. Där står maskiner från början av 1900-talet. Arbetet med att få dit alla maskiner har varit intensivt för Lasse Larsson, som driver Skogstekniska.

– Här finns maskiner från hästvagnens tid, så det här har jag hållit på med i över ett halvår. Därför känns det oerhört kul att se att publiken är så nöjd, säger han.

Inte bara ÖSA-veteraner beskådar maskinerna. Pontus Wälås har kommit med pappa Bengt och Lennart Paulsen. Han har till skillnad från många av besökarna bara läst om ÖSA, under sina studier vid yrkeshögskolan. Att faktiskt få se en del av industriepoken är imponerande.

– Det är otroligt vad lilla Alfta har åstadkommit, säger Pontus Wälås.