Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: "Barn blir smartare av gympa"

Alla skolor i Hudiksvall vill ha gympa på sin fritidsverksamhet och Hudikgympan har konceptet klart för sig.

Annons

– Vi vet att barn blir smartare av att röra på sig, därför vill vi hjälpa till, säger Lena Rahm som är Hudikgympans ansvariga för gympafritids.

Fritidsverksamheten är inte längre enbart skolans angelägenhet. Tidigare har det funnits möjlighet att välja fotbollsskola på fritids, nu kommer gymnastik. Hudikgympan gick i höstas ut med ett erbjudande till skolorna om att få anordna gympa på fritids.

– Skolorna har visat ett jättestort intresse för vårt erbjudande, säger Lena Rahm.

I stort sett alla skolor i Hudiksvalls tätort har bjudit in Hudikgympan och först ut är Björkbergs skola och Sandvallaskolan. För att hantera efterfrågan kommer gympafritids att flytta runt mellan skolorna i sexveckorsperioder under våren. Avsikten är att fortsätta under höstterminen.

Det är föreningens ungdomar som leder fritidsgympan och det får som mest vara 20 deltagare i varje grupp. På Björkberg, där verksamheten redan startat, är gruppen full och det är full fart på barnen. De slänger sig på golvet för att slingra sig som en orm, studsar som en boll och leker tafatt.

Ledare för gruppen är Josephine Bergman, Julia Rahm och Lovisa Carlsson, alla Hudiksvall,

Det ser farligt ut när Lovisa Carlsson hjälper barnen att hoppa på studsmattan. Barnens hälar susar förbi hennes ansikte när hon hjälper dem att volta och landa på ryggen.