Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Ambulansen övade med verkligt drama

En buss med många ungdomar har kört av vägen. Bussen har vält och ligger på höger sida. Några av ungdomarna har hamnat under bussen och tiden är dyrbar för att rädda dem.

Annons

Det är förutsättningarna när ambulansen i södra Hälsingland övar insats vid en stor bussolycka tillsammans med samtliga räddningstjänster i södra Hälsingland, polis, SOS alarm, bakre ledning på sjukhus och bakre ledning på räddningstjänsten under sammanlagt fyra dagar i maj.

– Vi vet att vi kommer att drabbas av en stor bussolycka. Det vill vi vara förberedda på så mycket det går, säger en av övningsledarna Johan Hansson ansvarig på ambulansen.

Bakgrunden till att man vill öva just stor bussolycka är att det i snitt har inträffat en busskrasch per år i Sverige. Erfarenheterna av denna typ av olyckor är att både omhändertagande och räddningsarbetet kan bli bättre. Många skadade hinner dö innan de får hjälp.

Man har också kommit fram till att de olika räddningsfunktionerna behöver öva tillsammans och utvärdera vad som händer på övningsfältet för att stärka samarbetet. Därför finns det även flera observatörer på plats under övningen som följer de olika insatserna som ambulans, räddningstjänst och polis gör.

Första två övningarna i Bollnäs genomfördes under måndagen och på tisdagen fortsätter man med ytterligare två övningar. Den 14 och 15 maj övar södra Hälsingland igen. Sammanlagt är det mellan 30 och 40 personer som får träning vid varje övningstillfälle.

För att öka verklighetskänslan ställer 20 elever från omvårdnadsprogrammet och som läser akutsjukvård i Bollnäs upp som markörer eller statister under måndagen och tisdagen. Senare i maj är det elever från Söderhamn som agerar markörer på den fingerade olycksplatsen.

Ellen Andersson från Alfta, som läser tredje och avslutande terminen akutsjukvård, är en av eleverna.

– Det var jätteintressant att vara markör. Räddningspersonalen har skött sig bra. Jag låg som en ostkrok inne i bussen och det var trångt att få ut mig. De fick bära ut mig på bår genom takluckan, säger Ellen Andersson.

Efrem Tecleab var också med som markör under övningen.

– Det har gått jättebra. Men som skadad kunde jag inte prata eller lyssna. Det borde ha varit fler än bara en person som tog hand om mig, säger Efrem.

Räddningspersonal i hela länet genomför liknande övningar under april och maj.