Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: 300 kilometer i timmen med "Stålfarfar"

Örjan Jonsson kallas inte för "Stålfarfar" utan anledning.

Nu är 70-åringen från Risarven ute efter att köra på svensk rekordtid på Storsjön vid Årsundas is-dragracing.

– Jag ska knäcka rekordet, säger han.

Örjan "Stålfarfar" Jonsson fyller 71 år i sommar. En aktningsvärd ålder – som dock inte hindrar honom från att köra 300 blås på sin motorcykel.

Nästa helg körs den årliga dragracingtävlingen på is. Sedan ett par år tillbaka går den på Storsjön i Gästrikland, vid Årsunda.

Förra helgen var Örjan Jonsson där och testkörde sin Kawasaki 1440-kubikare.

– Tävlingen kommer att köras på "flygande kilometern", så jag var där och provade. Man vill ju testa på samma bana, säger han.

Under vintern har han modifierat sin motorcykel. Bland annat har han fått hjälp med att trimma den elektroniskt. Kawasakin ger nu 240 hästkrafter i motorn, på bakhjulet får "Stålfarfar" ut 200 hästar i effekt.

– Det är grymt vad det går undan... ja, för den som törs alltså. Något som liknar min maskin har man väl inte sett häromkring sedan Valdemar Steners tid (motorlegend från Färila som susade fram på tävlingsbanorna i sin Ferrari på 1940- och 1950-talet, reds. anm.), säger han.

Testet på Storsjön var inte helt problemfritt. På första repan började motorcykeln wobbla.

– Då började man ju fundera, den flyttade sig en meter i sidled. Men då släppte jag av och åkte in till land, säger Örjan Jonsson, som då tvingades ta sig en funderare.

– Jag kom och tänka på när jag hade en Kawasaki 1000-kubikare för många år sedan, som började wobbla när jag var ute och åkte vid Stocksboängarna. Vad gjorde jag då? Jo, jag höll i mig och gav på fullt. Det fungerade nu med.

Örjan kom sedan upp farter kring 300 kilometer i timmen på isen. Något som skulle betyda svenskt rekord på is i klassen han kör i, vanlig sugmotor utan turbo.

– Det gick förbannat bra, jag åkte mätaren ut vilket är 300 kilometer i timmen. Men du vet hur det kan vara med mätare, de stämmer inte alltid helt, säger Örjan, som gjort vissa efterforskningar.

– Vad jag vet så är rekordet i min klass 247 kilometer i timmen. Så om grejerna håller när det är tävling så kommer jag att knäcka det där rekordet. Jag har lite mer att ge också...