Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV 3 - nu har ni passerat gränsen!

Tokiga föräldrar har funnits i alla tider. Missförstådda mammor som aldrig lyckats förverkliga sina drömmar utan med missriktad välvilja vill ge sina döttrar en framtid de själva aldrig fick uppleva.

Annons

Det är klassiskt och fullt jämförbart med pappor som envisas med att tvinga ut sina söner på en fotbollsplan, trots att de helt saknar bollsinne och hellre skulle vilja spela dataspel.

Argumenten är också desamma: men vi gör bara det här för att det är roligt, för dottern vill inget hellre. Eller sonen hamnar utanför annars, om han inte får vara med de andra grabbarna.

TV 3:s nya dokusåpa "Mammor och minimodeller" har väckt debatt, med all rätt.

Någonstans i kanalens produktionsbolag satt det några personer och trodde gränsen var passerad för moralpanik. Vi har gett svenska folket, nästan allt, tänkte de säkert.

Feta människor som mobbas, värsta bilförarna i Sverige, konsumtionsmissbrukare utan spärrar, kärlekskranka ensamma mammor och ensamma bönder, grannar som behandlar varann helt utan anständighet och så de som bara gått en kurs: Hur man fångar en mångmiljonär.

Det har inte funnits någon gräns för hur tokroliga programideer kreatörerna kommit upp med. Många stulna från amerikanska och europeiska tv-bolag.

Dessa dokusåpor har vuxna huvudrollsinnehavare. Och där ligger den stora skillnaden. De är myndiga att själva bestämma om de ska delta. Däremot kan aldrig en enskild individ förstå vad medial uppståndelse kan leda till och det är väl här det kan saknas en ansvarig utgivare.

Som tv-tittare kan man alltid välja att avstå från att titta. Då dör programmet ganska snart och de tokroliga tv-producenterna får inte in några pengar.

Men nu har TV 3 passerat gränsen. Flickor som är 8 år och sminkas som vuxna, kläs i glitterklänningar och poserar som små Lolitor, vill vi inte se.

Marie, Jelena, Katja och Carola har satt sina döttrar i Angela Weihs modellskola. I programmets inledning avslöjar de häpnadsväckande fakta om sina familjeliv.

Den ena spenderar 5000 kronor i månaden på ansiktsbehandlingar, färgslingor i håret och kläder. På sin dotter. Och förväntar sig naturligtvis ett resultat: att hon ska bli stjärnmodell, med MVG i alla ämnen så att hon kan jobba som läkare när modellkarriären är slut.

En annan rakar benen på sin 8-åring, med motiveringen att hon blir mobbad annars. Tja, man kan ju bara fundera på vad som händer efter den rakningsproceduren på bästa sändningstid.

En tredje sprayar håret på flickan och låter fotoblixtrarna dansa runt den lilla skönheten. Så hon ska bli van att stå i rampljuset.,

Om man inte vore en luttrad mediemänniska skulle man tro att allt var påhittat. Så osannolika är dessa mödrar.

Men lämna det därhän. Eller låt socialtjänsten utreda om de enskilda föräldrarna är lämpliga som förväxlat sina egna barn med barbiedockor.

Det är det exempellöst omoraliska tv-bolaget som ska kritiseras. Som inte tar något ansvar för hur småtjejer utnyttjas och fråntas rätten att vara just småtjejer. Och pådyvlar dem ide´n om att de inte har något annat att komma med än sitt utseende.

Alla har vi sminkat oss, klätt ut oss, stolpat runt i mammas högklackade. Men det har varit lek. Inte särskilt inkomstbringande. Och en lek är en lek som upphör så fort den inte är rolig längre. Det gör inte ett jobb.

Mer läsning

Annons