Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: 150 jobb bort inom Hiab

Hiab i Hudiksvall har informerat sina anställda om ett stort varsel.

Annons

Cargotec vill inleda förhandlingar om att halvera personalstyrkan i Hudiksvall. Det innebär att Hiabs tillverkning av lastkranar försvinner från Hudiksvall.
Beskedet kom som en pressrelease på tisdagsmorgonen från Cargotec-koncernen och de anställda fick information i omgångar samma dag.


Koncernen vill att personalstyrkan minskas från 300 personer till 150.
– Det är planen, men inga beslut är tagna, påminner Lotta Clausen, presschef vid Hiab.
Avvecklingen ska ske successivt och vara klar under första kvartalet 2015.
Kvar i Hudiksvall blir då forskning, support, eftermarknad och reservdelar.

Orsaken till att koncernen vill varsla är den hårdnande konkurrensen och höjda krav på kostnadseffektivitet för att nå en långsiktigt hållbar vinstnivå.
– Jag vill betona att den här planen inte beror på någon besvikelse med nuvarande montering. Planen baseras helt på nödvändigheten av att förbättra Hiabs lönsamhet och att minska kostnadsstrukturerna till en konkurrenskraftig nivå, säger Mika Selänne, vd för Hiab Supply.

Cargotec har en längre tid tampats med en kraftigt fallande lönsamhet inom koncernen, som sammanlagt hade 2 823 anställda runt om i världen enligtbokslutet för 2013.

Att lägga ner tillverkningen av kranar i Hudiksvall ska ge en kostnadsbesparing på 11 miljoner euro, vid full effekt 2016 och orsaka kostnader för omstrukturering på 14 miljoner euro, enligt Cargotec. Det motsvarar 94 respektive 120 miljoner kronor.

Mer läsning kring tidigare varsel på Hiab: