Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuva spelar mot Danny Glover

Tuva Novotnys näste motspelare heter Danny Glover, känd från "Dödligt vapen"-filmerna.
- Det är skitkul för mig och spännande för svensk film, säger Novotny.

Sedan flera år tillbaka bor Tuva Novotny, 29, i Köpenhamn med sin familj; "mitt i byen", som hon säger innan hon kommer på sig själv.
- Jag försöker prata danska när jag är där, det går bättre och bättre. Vi får se hur länge vi bor kvar. Jag tar det som det kommer och trivs jättebra i Köpenhamn just nu.
Nu är hon tillbaka i Sverige. Om någon vecka börjar Tuva Novotny inspelningen av sin nästa film, "Dear Alice" i regi av Othman Karim. Förutom svenska skådespelare som Stefan Sauk och Ulf Brunnberg deltar också Hollywoodstjärnan Danny Glover.
- "Dear Alice" har det kanske bästa manus jag någonsin läst, och hans medverkan är ett bevis på vilken standard det håller. Det känns skitkul. Hans roll hade varit svår att besätta med en svensk skådespelare.

a vill Tuva Novotny inte berätta. Sin egen rollfigur beskriver hon som "en karriärkvinna, en advokat som försöker få ihop jobbet med privatlivet".
- Filmen tar upp universella problem med kopplingar till samhällsfenomen i dagens Sverige. Det handlar om fyra livsöden under en dag då hela deras existens ska definieras.
Men först är Tuva Novotny bioaktuell med "Original", en dansksvensk film där hon spelar mot både svenskar som Sverrir Gudnason och David Dencik samt danskar som Ghita Nørby och Jesper Christensen. Filmen går upp den 22 maj.
- "Original" är ett bra exempel på hur jag väljer filmer: med magkänsla och hjärta. Ett bra manus, även om jag inte fattade allt av det från början. Jag fick stort utrymme att bygga rollen själv, vilket är ett bra sätt att utvecklas eftersom man tvingas att söka sig utanför sin egen person.

har Tuva Novotny själv tagit upp samhällsfenomen i dagens Sverige. Hon har protesterat mot skönhetsfixeringen genom att vägra låta sig stylas vid fotograferingar och skrivit en debattartikel med udden riktad mot vad hon ser som Filminstitutets och filmdistributörernas ovilja att satsa på mer udda svensk film.
Just "Original" ser hon som ett bra exempel på det; den har hyllats utomlands men får svensk premiär på bara tre biografer.
- Många människor har hört av sig och sagt "äntligen vågar någon prata om det här". Det finns en rädsla för offentlig diskussion i Sverige som jag inte känner igen från Danmark. Där är det en mer anarkistisk, självständig anda. I Danmark får också filmtalangerna blomstra, men här finns inget system för att lotsa in dem i branschen. Det är en stenhård kamp för få göra film.