Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuva Novotnys dubbla klassresa

Tuva Novotnys nya film "Bröllopsfotografen" handlar om en klassresa till den översta överklassen. Själv har Tuva gjort en filmisk klassresa - till Italien och Julia Roberts.

Från och med fredag kan vi se Tuva Novotny som Astrid, överklassdotter med fotoambitioner, i Ulf Malmros "Bröllopsfotografen" på bio.
Och även om Malmros filmer alltid är kontroversiella på sitt sätt så är det inget mot ett annat sammanhang där vi kunde ha sett Tuva Novotny.
Hon var nämligen aktuell för huvudrollen i årets mest omtalade film: Lars von Triers "Antichrist".
- Det var på mötesstadiet. Men jag tror inte att jag är riktigt där i mitt liv, säger hon om rollen som till slut gick till Charlotte Gainsbourg och som bland annat innehåller en scen där hon klipper av sin egen klitoris med hushållssax.
- Jag kunde inte riktigt leva med det där, tänkte jag. Könsstympning... Filmens ämne är intressant: manligt och kvinnligt, om att upphöja och sänka ner kvinnan till Madonna och hora. Men är filmen verkligen en stor diskussion om könsroller eller bara Triers egen uppfattning? Jag vet faktiskt inte. Men att den är viktig är det inte tu tal om.

", Astrid, säger Tuva Novotny att hon hade en fördel av att själv ha vuxit upp långt från överklassen.
- Då kunde jag spela en vanlig tjej och inte schablonbilden av rikedom. Jag har rört mig i de kretsarna några gånger men hade lättare att identifiera mig med filmens andra spelplan, arbetarklassen i Värmland.
Framöver ska Tuva Novotny dels vara med i Kjell Sundvalls film "Bröderna Karlsson", där Björn Bengtsson spelar två enäggstvillingar, dels spela kvinnlig huvudroll i dansken Nicolaj Arcels nya film.
Men framför allt har hon en stor roll i amerikanska "Eat, pray, love" - mot självaste Julia Roberts. Filmen bygger på romanen "Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert
- Jag spelar Sophie, huvudpersonens svenska väninna som bor i Italien. Julia Roberts rollfigur kommer dit för att komma tillrätta med sina ätstörningar, så vi tillbringade en månad med att käka pizza och spagetti. Det är en tacksam roll och en rolig del av historien som handlar om att njuta av livet.

upplever hon inte som helt och hållet njutbart.
- Det är häftigt att jobba med en sorts idol, som hon är för mig. Baksidan är fotografer i träden och skrikande horder. Och att gå och kissa och sedan inte bli insläppt igen för att man saknar en badge.
- Den apparaten är helt sinnessjuk. Då blir man väldigt svensk och säger "kônstigt!" Sedan gör man sitt jobb.