Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals liter diesel stjäls

Diesel är värdefullt - och därmed stöldbegärligt.

Påhittiga tjuvar stjäl hundratals liter från fordon och tankar, och brotten är svårlösta för polisen.

Hittills i år har 8 000 liter diesel stulits i Söderhamns kommun. I Bollnäs kommun har 16 700 liter försvunnit, och i Ljusdal 23 000 liter, medan det i Gävle stulits 60 000 liter.

Och det är bara de anmälda stölderna.

- Det finns antagligen ett mörkertal, det är inte alla som ringer polisen, säger Sune Nordh.

Brotten är svårlösta och det är sällan som polisen får tag på bovarna. Antagligen finns det hälare som står redo att ta emot bränslet, tror Sune Nordh.

Det är inte så enkelt för dem som äger skogsmaskiner eller andra större fordon att skydda sig mot bränslestölder. Maskinerna måste ofta stå ute i skogen och ägarna kan inte alltid ha koll på dem.

- De gör nog vad de kan. Men tjuvarna hittar lösningar, de inte bara öppnar lock, de gör hål i tankar och tappar ur också. De är verkliga problemlösare, säger Sune Nordh.

Han nämner att en del väljer att inte låsa tanklocken på sina fordon, detta för att inte få locken uppbrutna och därmed förstörda.

Det är ett betydande värde i diesel, och Sune Nordh kan förstå att de som drabbas av stölderna blir frustrerade över att polisen inte agerar.

- Men det bygger på att vi får hjälp från allmänheten, som så ofta annars.