Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals hushåll utan ström i sträng kyla

/

Drygt 3 400 hushåll i Norrala, Trönö och Bergvik och delar av norra skärgården var strömlösa under natten till Trettondagen. Efter cirka sex timmar hade alla strömmen tillbaka.

Annons

I Trönö var det 30 grader kallt vid ettiden, natten mot Trettondagen, då strömmen försvann. För många innebar det en kylig natt och väntan på att strömmen och värmen skulle komma tillbaka.

I en gård berättar man om att temperaturen var nere på två grader innan elelementen åter slogs på.

Mikael Lindberg i Trönö är säkerhetssamordnare i Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker.

– Jag var i kontakt med Fortums driftcentral under natten och fick löpande besked om hur arbetet fortskred.

– I Trönö hade vi minus 30 grader och det var säkert många som vaknade till på morgonsidan av att lägenheterna var utkylda. Men jag har inte fått någon rapport om att någon tvingats lämna sina hem, säger han.

Ungefär kvart över fem fick Trönöborna tillbaka strömmen och allt kunde återgå till det normala om det inte varit för vattnet.

I samband med att strömmen bröts fick Söderhamn Nära fel på en pump i sin station i Boda, vilket innebar att det kommunala vattnet i Trönö försvann.

Söderhamn Nära körde upp en vattentank som placerades i ett varmt förråd vid kyrkan, där ortsborna kunde hämta vatten under dagen.

Vid halvtvåtiden var pumpen lagad och vattnet kom tillbaka om än missfärgat till en början.

I Ljusne hade man vattenproblem dagen innan till följd av en vattenläcka.

– Halva Ljusne blev utan vatten på grund av läckan. Under dagen lagades läckan, berättar Peter Fryklund vid Söderhamn Nära.

Mikael Lindberg berättar att det på olika ställen i kommunen finns beredskap vid den här typen av situationer.

I Trönö brandstation har vi elaggregat som gör att stationen kan hållas varm vid strömavbrott och då kan fungera som en värmestuga. Den härgången gick det inte så lång tid att vi behövde öppna stationen, berättar han.

 

Mer läsning

Annons