Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turnéliv: Pluras geografilektion

/
  • Turnén som Eldkvarn gjorde med Ebba Grön i början av 1980-talet är särskild minnesvärd för Plura Jonsson.

Med 100 spelningar om året de senaste tre decennierna har Plura Jonsson upplevt det mesta av vad turnélivet kan erbjuda.

På köpet har han lärt sig en hel del svensk geografi.

Annons

Man lär sig med åren. Att gå upp på scenen nykter, till exempel. Eller att folk är som de är i ett band och att det är bäst att låta dem vara det.
- En del är gnälliga på morgnarna, en del på kvällen och vissa mitt på dagen. Hade det varit för tjugo år sedan hade jag börjat käfta emot och bråka. Nu är det mer: ja, ja, han får vara som han är.

I över trettio år har Plura Jonsson turnerat med sitt Eldkvarn. Han gör cirka 100 spelningar om året.
- Jag älskar att sitta och titta ut genom bilfönstret på det svenska landskapet: röda stugor med vita knutar, ladugårdar och kossor. Vi försöker göra det så trevligt som möjligt så att det finns tid att stanna vid något mysigt fik eller för att bada. Fördelen med att turnera är att du lär känna landet. Jag har blivit ganska bra på svensk geografi.
Han gillar att se sig om i städerna där turnén landar. Och besöka kyrkorna. Inte för att be, utan mest för att "det är en sådan plats där man kan samla tankarna".

Tidigare, på 1980-talet, hängde bandet på krogen både innan och efter spelningarna.
- Det var ett rullande party som drog genom landet. Vi gick och lade oss fem, sex på morgonen. Ibland gick vi direkt från efterfesten till turnébussen.
Nu är det lugnare. Och roligare.
- Nu är jag så fokuserad på själva konserten. Det är bara det som gäller, att göra en bra spelning och att publiken ska må bra. Var tid har sin charm, men jag gillar det som det är nu. Ta bara det att folk vill höra de nya låtarna. Vi behöver inte åka omkring som något slags nostalgiband och bara spela gamla låtar.

Andreas Rosander/TT Spektra

Mer läsning

Annons