Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turkiet begår övergrepp mot flyktingarna

Trots Turkiets uppenbara brott mot mänskliga rättigheter stödjer Sverige det flyktingavtal som EU tecknat med Turkiet. Avtalet handlar om att hindra människor som flyr för sina liv från framför allt Syrien från att ta sig till Europa, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Den förre bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå efter avslöjanden om att han haft kontakter med den fascistiska turkiska organisationen Grå vargarna. Visst var Kaplans agerande omdömeslöst och oacceptabelt, men innebär hans avgång att Sveriges samröre med den alltmer hårdföra turkiska staten nu upphört? Nej, tvärtom.

Trots Turkiets uppenbara brott mot mänskliga rättigheter stödjer Sverige det flyktingavtal som EU tecknat med Turkiet. Avtalet handlar om att hindra människor som flyr för sina liv från framför allt Syrien från att ta sig till Europa. Turkiet är lovade 30 miljarder och senare ytterligare 30 miljarder från EU om man stoppar flyktingarna och erbjuder ett minimum av omsorg.

Enligt Human Rights Watch har gränspoliser i Turkiet misshandlat och skjutit människor på flykt från Syrien. Även barn. Det har också rapporterats om att syriska 10-åringar får arbeta i textilfabriker i Turkiet 12 timmar per dag för slavlöner.

Ska vi vara med och ge ekonomiskt stöd och andra fördelar till Turkiet som utvecklas i alltmer odemokratisk riktning där till exempel censur och fängslade journalister hör till vardagen? Kan vi med förtroende överlåta till Turkiet att ta hand om flyktingar då man så skamlöst bryter mot FN- konventionen om mänskliga rättigheter?

Media vill gärna fokusera på enskilda individer som sagt eller gjort något olämpligt. Politiken blir till en dokusåpa med tydliga skurkar och hjältar där läsarna kan kräva en politikers avgång. Det blir inte lika lätt då frågan är mer komplex. Varför kan media inte lägga större energi på att ifrågasätta det uppenbart oetiska flyktingavtal med Turkiet som svenska politiker medverkat till? Varför ställs inga ansvariga mot väggen? Jag tror ändå att de flesta skulle hålla med om att detta är ett brott som faktiskt är mycket större än att äta middag med fascister.

Turkiet undgår kritik från EU. I stället är vi beredda att ge Turkiet de fördelar regimen kräver. Mycket talar till exempel för att Turkiets krav på visumfrihet för landets medborgare kommer att beviljas. Allt för att vi ska slippa fler flyktingar i vårt Europa som i grunden ändå är rikt och välmående. Hur länge skall det dröja innan EU tar sig samman och upprättar legala vägar in i EU för människor som flyr från det hemland som förvandlats till ett helvete på jorden?

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

miljöpartist

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel