Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistbåt byggs för tur på Dellen

Elva meter lång, sex meter bred och tretton meter hög blir den katamaran som just nu byggs i Näsviken. Innan hösten kommer ska den vara både såld och sjösatt, hoppas delägarna i företaget Dellencat.

Annons

Än så länge är bara den första pontonen under uppbyggnad, och under byggtiden jobbar företaget med att värva delägare i båten, vars syfte är att ta turister ut på Dellens vågor.

– Vi måste ju sälja den på något sätt, och vi ska erbjuda lokala företag att köpa andelar i den. Tanken är att den ska gå i trafik på Dellarna. Man kan åka bekvämt med 12 personer, och åtta personer kan övernatta, förklarar Jan-Åke Malmqvist, som håller i trådarna för projektet.

Planeringen för att bygga katamaraner har pågått under något år, och efter en tid av förberedelser flyttade det nybildade företaget in i före detta Forssåtvättens lokaler, i december i fjol. Stora cruisingkatamaraner ska bli huvudprodukten, men även mindre varianter ska kunna beställas, berättar Jan-Åke Malmqvist.

Prototypen rymmer kök i den ena pontonen, och dusch och toalett i den andra. I mittpartiet är salongen belägen, och åtta sovplatser fördelar sig över utrymmen med mindre avstånd mellan tak och golv. Som turistattraktion blir katamaranen enastående i sitt slag, konstaterar Jan-Åke Malmqvist, men den ska kunna användas även för andra ändamål.

– Man kan till exempel tänka sig att delägarna kan använda den för konferenser, för kundevents, för sina leverantörer eller personalen.