Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turistbåt byggs för tur på Dellen

Elva meter lång, sex meter bred och tretton meter hög blir den katamaran som just nu byggs i Näsviken. Innan hösten kommer ska den vara både såld och sjösatt, hoppas delägarna i företaget Dellencat.

Än så länge är bara den första pontonen under uppbyggnad, och under byggtiden jobbar företaget med att värva delägare i båten, vars syfte är att ta turister ut på Dellens vågor.

– Vi måste ju sälja den på något sätt, och vi ska erbjuda lokala företag att köpa andelar i den. Tanken är att den ska gå i trafik på Dellarna. Man kan åka bekvämt med 12 personer, och åtta personer kan övernatta, förklarar Jan-Åke Malmqvist, som håller i trådarna för projektet.

Planeringen för att bygga katamaraner har pågått under något år, och efter en tid av förberedelser flyttade det nybildade företaget in i före detta Forssåtvättens lokaler, i december i fjol. Stora cruisingkatamaraner ska bli huvudprodukten, men även mindre varianter ska kunna beställas, berättar Jan-Åke Malmqvist.

Prototypen rymmer kök i den ena pontonen, och dusch och toalett i den andra. I mittpartiet är salongen belägen, och åtta sovplatser fördelar sig över utrymmen med mindre avstånd mellan tak och golv. Som turistattraktion blir katamaranen enastående i sitt slag, konstaterar Jan-Åke Malmqvist, men den ska kunna användas även för andra ändamål.

– Man kan till exempel tänka sig att delägarna kan använda den för konferenser, för kundevents, för sina leverantörer eller personalen.