Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turism – en viktig intäkt

/

På grund av den ekonomiska krisen måste landets kommuner och landsting spara fyra miljarder kronor i år. Men inte någon region i landet väljer att dra ner på sina turistsatsningar.

Annons

Hälsinglands kommuner är inga undantag och trots kristider och sparbeting satsar landskapets kommuner lika mycket på besöksnäringen som tidigare.

Men det finns de som lyfter ett varningens finger.

- Det finns en tendens att man använder turismen som en sista utväg, säger Bo Svensson, chef för turismforskningsinstitutet Etour vid Mittuniversitetet. Där inget annat går så hoppas man att turism ska vara lösningen på alla problem och gör stora satsningar utan att ha riktigt klart för sig vad man egentligen gör.

Bo Svensson ifrågasätter inte att det finns en stor potential i turism, men han menar att det allt för ofta fastnar på bristfällig kunskap om branschen.

- Det behövs både investeringar och projekt, säger han. Det är mycket som ska falla på plats och det räcker inte med att satsa pengar inom turismen, man måste också ha en produkt som går att sälja.

Han är tveksam till de samhälliga satsningarna på turism där skattebetalarna betalar kalaset.

- Det har lett till en och annan tokig idé där det har byggts anläggningar av olika slag som varit dömda redan från början, säger Bo Svensson. Då är det bättre när satsningarna bygger på privata intressen och privat kapital. Ofta handlar det då om mer genomtänkta idéer.

Thomas Blom är turistforskare vid Karlstad Universitet och även han varnar för bristande kunskaper vid turistsatsningar.

- Besöksnäringen är förvisso en viktig näring för hela Sverige, men det är också viktigt med kompetens, säger han. I dag är det en väldig massa människor som sysselsätts inom besöksnäringen, men det är också många av dem som saknar utbildning. Många turistanläggningar har gått omkull på grund av att man saknar basala kunskaper inom till exempel företagsekonomi och lagar.

Han ser också en annan fara i dagens samhälle där det sker stora strukturförändringar och många kommuner ställs inför regionala utvecklingsproblem. Särskilt gäller det kommuner där stora arbetsgivare plötsligt har lagt ner verksamheten på orten.

- Risken här är att man gör om samma misstag som tidigare, säger Thomas Blom. Man går från en ensidig näring till en annan ensidig näring. För vi ska komma ihåg att även besöksnäringen kan svikta. Än så länge har vi en konkurrensfördel när kronan står så lågt som den gör, men det kan räcka med att värdet på vår valuta förändras för att intresset för Sverige ska minska.

Därför menar han att kommunerna ska akta sig för allt för stora satsningar på turismen och varnar för att man än en gång ska lägga alla ägg i samma korg. Då är det bättre att sprida ut satsningarna på olika näringar för att inte regionen ska riskera att återigen stå utan skyddsnät.

Mer läsning

Annons