Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunnelns ljuva akustik

Bollnäs citytunnel, Wilhelminapassagen, är inte bara en tunnel. Den lämpar sig också för konserter.
Beviset kom på torsdagskvällen i ett program där Singer/Songwriterlinjen vid Bollnäs folkhögskola presenterade en föreställning som också blev ett musik- och ljudtekniskt experiment.

Annons

Det annorlunda inslaget inne i tunneln väckte berättigad uppmärksamhet bland Bollnäsbor på väg från jobbet och hos flanörer med nyväckta vårkänslor.

- Många tänker nog inte på tunneln som ett akustiskt rum. Men här är det en akustik som mycket väl kan tävla med kyrkorna i trakten, säger Johan Christoffersson, lärare vid folkhögskolan.

Elever i två utbildningar vid folkhögskolan samarbetar i projektet.

Det är ett slags tvärvetenskapligt test, där också sound design-utbildningen har en central roll.

- Vi är fyra personer som gör mätningar för att återskapa tunnelns akustik i ett dataprogram, förklarar Tim Schmidt som är elev på den nystartade utbildningen.

Före musikinslagen gjordes uppmätningar av ljud som formats av mikrofoner, datorer och högtalare – allt för att ge nödvändiga referensvärden i det vetenskapliga experimentet kring tunnelns ljudstatus.

Hela den konsert som gavs under en timme spelades in för att kunna jämföras med en studioversion där gång- och cykeltunnelns akustik återuppstått elektroniskt.

Före konserten varnades besökarna för att nysa, det skulle kunna förstöra uppmätningar av tunnelns efterklang.

Nys- och hostattackerna var också få, men andra ljud var det gott om i närområdet; från tunga godståg, X-tåg, bilar, rollerblades, rullbrädor, mobiltelefoner, ambulanssiréner och kyrkklockor.

Men dessa biljud i Bollnäs rusningstrafik sades bara vara bra.

- Vi är fantastiskt nöjda. Det förgyllde konserten, säger Johan Christoffersson.

Nio musikinslag gjordes av eleverna och Maja Landin fick gästspela med sin klarinett.

Tim Schmidt hyllade arkitekten Erik Kajo och den gestaltningsansvarige Göran Göransson (planingenjör i kommunen) för tunnelns mjuka formspråk. Den bidrar också till akustiken.

- Tunneln fungerar som klanglådan i ett instrument. Takets välvning och de svängda väggarna har stor betydelse. Många tråkiga gångtunnlar har platta tak och helt andra akustiska egenskaper, säger Tim Schmidt.

Och de som vill göra ett eget test av akustiken kan förstås prova själva. Det är bara att gnola på en låt eller att sjunga ut rejält på väg till centrum eller Gärdet.