Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungviktsmatch i var sin ringhörna

/

I helgen var de stora politiska tungviktarna Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas Håkan Juholt uppe i ringen. Men i var sin ring. På var sin dag.

Annons

Därför blev det mest skuggboxning och inga rejäla slagväxlingar.

Fredrik Reinfeldts framträdande i Gustavsberg på lördagen blev mest en uppvisning i sin egen paradgren: Ansvarstagande.

Och som vanligt var han mer resonerande än agiterande.

Han inledde med en redogörelse för finanskrisen och dagens ekonomiska kris. Präktigt, sakligt och balanserat. Och betonade helt riktigt att det är viktigt att hålla hårt i plånboken när det blåser småsnålt i världsekonomin.

Sverige har ordning på finanserna och står starkt. Sverige har en lägre skuldandel nu än när alliansregeringen tillträdde. Men – och det ska också sägas - vilket Reinfeldt inte gjorde. Göran Perssons regeringar hade också lagt en god grund.

Ändå råder det ingen tvekan om att radarparet Reinfeldt-Borg har skaffat sig ett välförtjänt stort förtroendekapital.

Men frågan är om det räcker. Måste inte en statsminister också kunna måla upp en långsiktig vision om vilket samhälle han vill skapa och vilka medel som ska användas för att nå dit?

Visserligen är en fortsatt satsning på skolan en viktigt framtidsfråga, men att se över marginaleffekterna för försörjningsstöd i förhållande till arbete och halvera restaurangmomsen är knappast några vare sig stora eller upphetsande reformer eller mål att komma med.

Frågan är om inte det skulle varit klokare att lyssna på Kristdemokraternas krav att sänka pensionärernas skatt, än att flirta med restaurangnäringen som redan växer så det knakar.

I den andra ringen, i Västertorp i södra Stockholm, jobbade utmanaren Håkan Juholt betydligt mer offensivt och engagerande än Reinfeldt. Och drog ned betydligt fler applåder. Utan att få in någon riktigt fullträff.

Däremot var Håkan Juholt ideologisk i sitt tal och talade om behovet av att investera i varandra och att "den som bygger sin egen frihet på andras ofrihet är inte fri". Värderingar som glädjande nog inte bara omfamnas av Socialdemokraterna, utan är väl förankrade i breda lager av det svenska folket och den svenska politiken.

Håkan Juholt talade en hel del om Stockholm och dess behov av utbyggd tunnelbana, fler bostäder och bättre skolor. Han motiverade avsnittet om Stockholm med att staden är en tillväxtmotor för hela landet.

Även om han inte sade det, så var givetvis ett annat viktigt motiv att Socialdemokraterna är förhållandevis svaga i Stockholm och behöver rycka upp sig ordentligt om man ska ha någon chans i nästa val.

Men visst kan man fundera liter över varför en socialdemokratisk ledare har så lite att säga om resten av landet. Och ingenting om internationell solidaritet som varit en paradfråga tidigare.

Visserligen talade Juholt engagerat om skola, bostäder, pensionärer, tunnelbana och ekonomi, men han gav inga besked om vad olika åtgärder kostar och hur det ska finansieras.

Några skattehöjningar vågade han inte föreslå, men han kritiserade förstås de fyra jobbskattavdragen.

Håkan Juholt är nog innerst inne tacksam för att Moderaterna dragit tillbaka sitt förslag om ett femte jobbskatteavdrag, så han slipper göra gemensam sak med den övriga oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, för att försöka förhindra det.

Och därmed förmodligen också skapa en regeringskris. Och sannolikt ett nyval.

I synnerhet mot bakgrund av Svd/Sifos senaste siffror där alliansen ökar och Socialdemokraterna tappar.

Att se de politiska tungviktarna i var sin ringhörna var både intressant och underhållande. Men knappast särskilt upplysande.

Det skulle möjligen en ordentlig fajt i samma ring vara. Den defensivt och lugne Reinfeldt vs den offensive och lite hetare Juholt. Det ser vi fram emot.

Mer läsning

Annons