Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tungt för de drabbade"

Dåliga marginaler ser ut att vara anledningen till att företaget ansökt om konkurs. Hittas ingen köpare kan 20-talet personer förlora jobben.

Annons

Skogsåkeriet JE Ohlséns åkeri AB ansökte under förra veckan om konkurrs. Totalt drabbas ett 50-tal anställda inom bolaget som är uppdelat på två driftplatser, ett i Tierp och ett i Ljusdal.

I december 2012 vann Ohlséns åkeri anbudet om att under tre år köra Stora Ensos skogstransporter i Härjedalen och Ljusdal. Så sent som förra våren köptes tolv lastbilar, en kranbil och två separatlastare av Göranssons Åkeri i Färila.

Ohlséns åkeri har i huvudsak, förutom Stora Enso, kört åt Sveaskog, Holmen, Mellanskog och Korsnäs i Ljusdalsområdet och Uppland.

Enligt deras egna uppgifter har de transporterat ungefär två miljoner kubikmeter rundvirke varje år.

Lönsamheten i företaget har dock varit dålig. I december slutade vd:n Petri Ekorre.

Fredrik Järund är bolagets konkursförvaltare och jobbar just nu intensivt med att bland annat hitta anledningen till varför bolaget tvingats till konkurs.

– Det är väldigt tidigt att säga orsaken, men det är mycket som tyder på att marginalerna, i de kontrakt som företaget haft, har varit dåliga, säger Fredrik Järund.

Vid senaste årsbokslutet hade företaget 51 anställda, varav cirka 20 placerade i Ljusdal, och omsatte nära 116 miljoner kronor.

– En konkurs är alltid tungt för de drabbade. Nu jobbar jag för att hitta någon som tar över delar av företaget, säger Fredrik Järlund.

Finns det någon intressent?

– Det finns alltid de som är intresserade av att ta över företag, så även i detta fall.