Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunga instanser kritiska till kraftverk

De sista tunga instanserna är fortfarande negativa till Fortums utbyggnad.

Det var i oktober 2012 som Fortum ansökte om att få ersätta den snart 100 år gamla kraftstationen i Edeforsen med en kraftfullare, och samtidigt öka bredda och fördjupa intagskanalen för att mångdubbla intaget av vatten.

Men kraftverket ligger både i ett Natura 2000-område och samtidigt i en del av Ljusnan som har lagligt skydd i miljöbalken mot kraftutbyggnad. De flesta remissinstanser är därför negativa till en utbyggnad och vill i stället att Fortum ska riva det uttjänta kraftverket.

Fortum å sin sida försvarar de ansökta åtgärderna med att de kommer att förbättra situationen för fisken jämfört med hur de är i dag. Företagets senaste yttrande innehåller en rapport från en fiske- och miljökonsult, som kommer fram till att det under nuvarande förhållanden är svårt för fisken att vandra uppåt. En ombyggnation skulle därför förbättra miljön för öring och harr, anser han.

Havs- och vattenmyndigheten svarar på detta att fiskens vandringsmöjligheter snarare skulle försvåras av en utbyggnad. Myndigheten håller fast vid att Fortums ansökta åtgärder inte kan medges enligt fjärde kapitlet i miljöbalken, som bara tillåter åtgärder med obetydlig miljöpåverkan i den delen av älven. Man ifrågasätter också att Fortums ska ha tillstånd till nuvarande verksamhet, liksom Kammarkollegiet har gjort tidigare, med tanke på att viktiga villkor som fiskvandringsmöjligheter inte är uppfyllda.

Länsstyrelsen i Västernorrland är domstolens sakkunnige utredare, och menar i sitt senaste yttrande att Fortums planerade åtgärder skulle orsaka såväl temporära som bestående skador på skyddsvärda fiskbestånd och akvatisk miljö. Enligt planen ska 4 000 kvadratmeter av älvfåran torrläggas under 10 månader, vilket påverkar flodpärlmusslan och den nära hotade stensimpan negativt. Dessa och andra negativa effekter gör att länsstyrelsen i Västernorrland håller fast vid att den ansökta verksamheten orsakar mer än obetydlig miljöpåverkan och därför inte kan tillåtas enligt miljöbalken.

Myndighetsnämnden i Ljusdal håller i sitt senaste yttrande fast vid tidigare åsikt att ansökan inte ska tillåtas och att man dessutom vill att kraftverket ska rivas.

Kammarkollegiet bevakar allmänna miljö- och naturvårdsintressen från juridiska utgångspunkter och har i sina tidigare yttranden varit starkt kritiskt till Fortums byggplaner. Därifrån meddelas att man i mån av tid kommer att skriva ett yttrande över Fortums senaste inlägg. Annars kommer kollegiets synpunkter att framställas på huvudförhandlingen, som hålls i Säljesta bygdegård den 10 och 11 april.