Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung investering i Strömsbruk – robot ska jobba dygnet runt: "Exporten blir mer och mer viktig"

Det är en bokstavligt talat tung satsning som Iggesund Forest gjort genom att köpa in en robotanläggning för sex miljoner kronor. Köpet är en framtidsinvestering.

Läs också: Svärdfabrik tror på rekordår

Tolv ton väger paketet med robot och CNC-maskin, den enda i sitt slag. Siktet är inställt på att öka tillverkningen och sälja mer på export.

– Jag var själv på en mässa i USA i höstas och träffade en hel del entreprenörer och återförsäljare. De välkomnar en konkurrent till Oregon. De som har provat våra grejor är väldigt nöjda och vill gärna att vi kommer in på marknaden i större omfattning, säger Erik Molin, platschef vid Iggesund Forest, medan den gullackerade roboten svänger i bakgrunden.

Konkurrenten Oregon är störst i världen på att tillverka sågsvärd till skördarmaskiner, med en 55-procentig marknadsandel. Tvåa är Iggesund Forest i Strömsbruk, med 22 anställda. Företaget har 20 procent av världsmarknaden, men Erik Molin ser förutsättningar att bli större.

– Nu är det visserligen lätt att bli stor när man är nischad, men vi har en bra produkt och ganska stora marknadsandelar. Exporten blir mer och mer viktig för oss, säger Erik Molin.

Läs mer: Från Ericsson till Iggesund Forest

Det går åt en hel del sågsvärd. Skogsmaskinerna jobbar under tuffa förhållandena med tunga träd i länder som Brasilien, USA och Ryssland. Trots att det är rejäla och stryktåliga svärd går det åt väldigt många, totalt sett. Bara i Strömsbruk tillverkas över 100 000 på ett år.

Då är det bra att ha en robot i produktionen.

– Den här finns bara i ett exemplar. Hur den jobbar och programvaran i den är anpassad just för vår tillverkning.

Under våren tillverkades den. Sedan testades den hos leverantören och efter besiktning levererades den.

– Då kom vi fram till att enklaste sättet att få in den är genom taket.

För att den ska stå stabilt göts en armerad plattform, 60 centimeter djup.

Roboten samarbetar med en CNC-maskin som sköter stora delar av bearbetningen, medan roboten lyfter, skruvar och monterar. Den lyfter enorma vikter och jobbar med snabba rörelser, till synes outtröttlig.

Den har också lett till skärpta krav inom hela tillverkningen. Allt måste stämman på hundradels millimetrar.

– För vår del betyder den en effektivisering. Det är alltid en intrimning i början och det dyker upp barnsjukdomar som behöver lösas. Men tanken är att roboten ska kunna gå obemannad och det är det som är den stora effektiviseringen.

Erik Molin pekar också på att man tar bort väldigt mycket lyft som försvinner. Därigenom når man också arbetsmiljömässiga fördelar.

– Tanken är att det här ska kratta manegen för att ta större marknadsandelar. Vi måste redan nu förbereda för att vara effektiva om några år.

Läs även: Kreativitet bakom skogsmaskin med 40-meterskran

Roboten ska klara många moment och målet är att den ska kunna jobba även på obemannad tid.

Platschef Erik Molin visar på hur många svärd som kan skäras ut ur en plåt. Det gäller att minimera spillet.

Sågsvärd till skogsmaskiner är det som tillverkas hos Iggesund Forest. Dessa svärd ska förses med noshjul innan de levereras.

Platschef Erik Molin och försteman i verkstan, Urban Lindholm, konstaterar att det fortfarande återstår en del intrimning innan roboten kan jobba dygnet runt.