Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung arbetsmiljö på akuten

Akuten i Hudiksvall upplever inte samma turbulens som systermottagningen i Gävle.

Annons

Men det är en tung arbetsmiljö och mottagningen tar emot dubbelt så många patienter som den är avsedd för. Den är byggd för ta emot 13 000 patienter per år, men besöks nu av det dubbla. Under senare år har ökningen av antalet patienter varit 1 000 om året.

En åldrande och sjukare befolkning och tendensen att allt fler patienter söker sig direkt till akuten i stället för hälsocentralerna ligger bakom det ökande trycket.

– Vi har vuxit ur våra lokaler. Den ökade tillströmningen av patienter är något som våra akutmottagningar delar med resten av landet, säger Helena Björkman, chef för Division Operation.

Men läget i Hudiksvall är inte alls som för akuten Gävle.

– Mottagningen i Hudiksvall har mycket stabilare personalgrupp och därför mer erfarenhet än den i Gävle. Det är också en mindre mottagning så det är inte alls samma patientvolymer, säger Helena Björkman.

Det skapar en tung och stressig arbetsmiljö för personalen som får svårt att hinna med alla patienter.

– Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och där finns det hela tiden åtgärder att göra för att förbättra den, säger Panis Fadaei Harrisson, ordförande för Gästrike-Hälsinge Läkareförening.

– Vi måste ta reda på varför arbetsbelastningen på akutmottagningarna nästan har fördubblats under de senaste åren, fortsätter hon.

Samtidigt pekar Panis Fadaei Harrisson på att vården har svårt med kompetensförsörjningen.

– Det här händer hela tiden över hela landet och det är just nu som medias fokus är på mottagningen i Gävle.

Ulrika Nilsson är ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg. Hon menar att situationen i Gävle inte går att jämföra med hur det är i Hudiksvall.

– Det är ingen flykt av sjuksköterskor därifrån. Men det är samma gamla vanliga tunga belastning, säger Ulrika Nilsson.