Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tummen ner för ny utbildning

Det blir ingen ny turismutbildning i Ljusdal.

Utbildningsnämndens arbetsutskott vill att nämnden säger nej till att starta hotell- och turismprogrammet vid Slottegymnasiet.

Det viktigaste argumentet för att säga nej till ett nytt program är att Slottegymnasiet har ett minskande elevunderlag och därmed får svårt att klara ekonomin.

– Det som näringen efterfrågar kan vi på gymnasienivå ändå tillgodose inom de befintliga programmen barn och fritid samt hotell och restaurang, säger utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S).

På arbetsutskottets möte i måndags väckte Marie Mill (SRD) frågan om att erbjuda ett eventuellt fjärde gymnasieår för att tillgodose utbildningsbehovet.

– Om vi kan göra något till exempel i samarbete med arbetsförmedlingen är något som vi inte tar beslut om nu men som kan undersökas vidare, säger Malin Ängerå.

László Gönczi (MP) deltog inte i beslutet eftersom han inte ville säga blankt nej till att införa hotell- och turismprogrammet.

– Jag har inte fått någon uppfattning om det påverkar andra program negativt om vi skulle införa turismutbildningen. Samtidigt kanske vi lockar ett antal som annars flyttar till andra kommuners utbildningar om vi har en egen på det här området. Så det är svårt att ha en klar bild genom vad vi vet i dag, säger László Gönczi.

Det är inte bara på gymnasiesidan som det blir tummen ner för turismutbildning. Av utbildningschefen Lena Tönners Ångmans tjänsteskrivelse framgår det också att styrelsen för Hälsingeutbildningar i höstas avvisade en förstudie om Hälsinge campus med placering i Ljusdal.

Myndigheten för yrkeshögskolan har dessutom sagt nej till en ansökan om att i Järvsö starta en YH-utbildning på distans med rubriceringen Affärsutvecklare inom besöksnäringen.

Utbildningsnämnden behandlar frågan om en ny turismutbildning på Slottegymnasiet den 12 februari.