Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft sparpaket för biblioteken väntas

Stora besparingar väntas på biblioteken i Ljusdal. Den här veckan kan detaljerna komma att klarna.

Enligt ett beslut från förra året ska Ljusdals bibliotek spara en miljon kronor på två år, vilket är närmare en tiondel av verksamhetens totala budget. Det kommer få kännbara konsekvenser för hela organisationen, enligt bibliotekschefen Birgitta Sandqvist-Andersson som tagit fram sparpaketet.

– Det är klart att det blir nedskärningar, både på tjänstesidan och på personalsidan, sa hon i en intervju sent förra året.

Då var Birgitta Sandqvist-Andersson medvetet förtegen om detaljerna eftersom besparingsförslaget då inte hade presenterats för personalen.

Men i förra veckan har personalen informerats och man har haft förhandlingar med facket vilka kan vara klara den här veckan. Då kommer även förslagets innehåll kunna offentliggöras.

Enligt Birgitta Sandqvist-Andersson har inget förändrats sedan förra året. Då sa hon att det inte fanns något bibliotek som var nedläggningshotat i och med sparförslagen men däremot varslade hon om att öppettiderna skulle bli kortare på vissa bibliotek i kommunen.

Fram tills dess att förslaget presenteras fortsätter verksamheten på kommunens olika bibliotek som vanligt.