Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffare ultimatum för handel på Östernäs

Hårdare krav på kommunen för att det planerade handelsområdet ska bli verklighet.

För åtminstone en del av ledamöterna i kommunstyrelsen i Ljusdal innebar detta besked en ännu större tveksamhet till om samarbetspartnern Peab utvecklar det gamla sågverksområdet till ett handelsområde.

Utvecklaren Rolf Berg berättade på torsdagen hur det ligger till.

Det som flera ledamöter var förvånade över var att det inte längre räcker med att visa vad som är på gång när det gäller terminalfrågan som innebär en flytt av virkesomlastningen på Östernäs.

Peab kräver nu att virkesomlastningen ska vara avslutad på Östernäs innan det kan bli någon handel.

– Tydligen har man sett omlastningens inverkan på frågan och skärpt kraven, säger Rolf Berg.

Både Ingalill Fahlström (MP) och Harald Noréus (FP) var så skeptiska till att det blir något med handelsområdet över huvud taget att de efterlyste en alternativ plan för Östernäs.

Oppositionsrådet Lasse Molin (M) var som flera andra överraskad om de nya kraven och frågade när virkesomlastningen kan vara flyttad. Där nämndes redan Böle trots att det läget är endast är föremål för förstudie.

– Med tillfälligt bygglov på en plats i väntan på detaljplanläggning kan ett mycket optimistiskt svar bli sent 2015, säger Rolf Berg men nämnde i kommunstyrelsen också risken för överklagan.

Ett krav för handelsområdet är också att kunna visa upp beslut om en planskild korsning med järnvägen vid Smedsgatan.

– Men där är inriktningen 2017 och åtgärdsvalsstudier för den delen är på gång liksom för cirkulationsplatser vid Kläppakorset, Sjulhamre och Höga som samtliga också ingår i projektet Förbifart Ljusdal, säger Rolf Berg.

Rolf Berg berättade vidare om att Peab genom samarbetsavtal har tiden fram till nyår på sig för att presentera utvecklingen av Östernäshandeln som sedan kan leda till ett exploateringsavtal.

Tidigare har Peab nämnt slutet av 2014 som tänkbar tid för byggstart och Östernäspannan som ligger i området kan rivas först något senare, alltså i början av 2015.

I samband med informationen berättade också Rolf Berg att den nya vägen från Sjulhamre in mot handelsområdet och parken på Östernäs kan komma att förlängas så att den ansluter till Magasinsgatan nära Hantverkshuset.