Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffare miljö för lärare

Arbetsmiljön för lärare har kraftigt försämrats enligt en ny rapport. Lärare i Bergsjö instämmer i mycket av den kritik som förs fram i rapporten.

Lärarförbundets Riksförbund har presenterat en ny rapport som gäller arbetsmiljön för lärare i skolan. I rapporten konstateras att arbetsmiljön har försämrats för lärarkåren under de senaste åren. Rapporten visar att lärarna har fått en kraftig ökning av administrativa uppgifter, utan att andra uppgifter har minskat.

– Arbetsbördan har verkligen ökat och undervisningen blir lidande, säger Birgitta Larsson.

Egentligen gick hon i pension i våras efter 39 år som lärare på Bergsjö Centralskola. Men i bland hoppar hon in som vikarie på skolan.

– Det är ju så roligt att få träffa alla elever, säger hon.

Även vikariefrågan är en del som får stort utrymme i den senaste rapporten. Rapporten visar att lärare väljer att vara i skolan när de är sjuka för att det inte sätts in vikarier när ordinarie personal är sjuk. Lärare på Bergsjö Centralskola håller med om många av de synpunkter som förs fram i rapporten.

– Det är ungefär så här som det ser ut. Det är mindre personal och vi har fler arbetsuppgifter, säger Gunilla Blom som arbetar som lärare på skolan och som även är sekreterare i Lärarförbundet i Nordanstig.

Hon berättar att hon upplever att hon inte hinner göra undervisningen så rolig som hon skulle vilja.

– Man hinner inte förbereda så mycket som man vill så då blir det att man håller sig till boken och de vanliga rutinerna, säger Gunilla Blom.

– Den långsikta planeringen för ofta stå tillbaka för att man måste lösa sådant som har hänt under dagen, säger lärarkollegan Lena Eriksson som är vice ordförande i Lärarförbundet i Nordanstig.

Lena Eriksson tror att de senaste reformerna inom skolan kan ha påverkat lärarnas stressfyllda vardag.

– Vi har haft väldigt mycket som vi måste läsa in oss på. Och säkert har stressen ökat på grund av det, säger Lena Eriksson.