Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffa förare på snö

Olle Kullers gör sin första säsong som skotercrossförare. Han började träna i somras och strax innan jul tävlade han för första gången och han är nöjd eftersom han inte kom sist.
– Men jag blev lite chockad. Det är en sak att köra på träning men det är en helt annan sak när det är tävling, när två stora maskiner kör på varandra så blir det ganska tufft, säger Olle.

Som liten körde Olle skoter men någon seriös åkning var det inte tal om då. I somras bestämde sig Olle och hans barndomskompis Anders Olsson att de skulle börja köra skotercross och tävla. Under sommaren byggde de upp konditionen med löpning, Olle har dessutom tävlat en del i motorcross. Under vintern har Olle tränat bland annat hemma hos Johnerik Hansson som bor utanför Holänna. Hemma på gården har familjen Hansson en skotercrossbana som på sommaren används till att köra motorcross på. Olle minns första gången han skulle köra ett par varv på banan med skotern. 
–  Det kändes som om att man var ute med en rullator, säger han och skrattar.
John-Erik har kört skotercross i flera år och den bästa placeringen han har är ett silver från en SM-deltävling. Han kör i klassen Sport 600 och Olle kör klassen Pro open. 
–  Det är den klass som har de största motorerna, förklarar Olle som kör en Arctic cat med cirka 130 hästkrafter.


Johnerik kör en Lynx precis som sonen Erik som började köra skotercross förra året och gjorde succé med en femteplats på SM. Trion ger sig ut på banan med sina skoter för en stunds träning. Ett varv är drygt 900 meter långt, det är tvära kurvor och snön flyger när skotern kör förbi. Längs den ena raksträckan är det tre stora hopp som gör att ekipagen flyger upp i luften. 
–  Det svåraste när man kör crossbana är att hitta rytmen i åkningen, säger Johnerik.
De är överens om att det krävs väldigt bra fysik för att orka köra skotercross.
Det hjälper inte om man orkar ett varv, man ska orka tio varv, säger Johnerik.
I Järvsö har de tillgång till en ramp men i år har fokus legat på skotercross. 
–  Det är mycket jobb med en ramp. Man måste se till att det är tillräckligt med snö för landningen och sånt. Men att köra skotercross är som att hoppa i en ramp hela tiden, säger Olle. 
–  I en ramp vet man vad som kommer hända när, det vet man inte när man kör i en bana, det är det som är så roligt, säger Johnerik.


Innan tävlingsdebuten hade Olle inställningen klar. 
–  Man får inte vara så rädd och blyg. Man måste ta för sig, säger Olle. 
–  Det är viktigt att man inte kör över sin egen förmåga på tävling, vill man bli bättre så får man bli det på träning, säger Johnerik när han ska ge ett råd till Olle.
Tävlingssäsongen är i gång i januari och det finns tävlingar ända till april. 
–  Tävlingslivet är så roligt. Man möter folk från hela Sverige som kör skoter, den sociala biten med tävlingar är minst lika viktiga som tävlingarna, säger Johnerik som brukar åka på tio tävlingar under en säsong.
Olles tävlingsdebut skedde strax innan jul i Arjeplog och motståndet bestod bland annat av en världsmästare. 
–  Jag överlevde i alla fall. Jag tror att jag hade två bakom mig när jag kom i mål, säger Olle.
Sedan tävlingsdebuten har han kört tävlingar i Norge och Östersund där han kom åtta i första starten. 
–  I andra starten tappade jag dynan och var tvungen att bryta. Men jag är nöjd hittills, jag är inte sämst och jag kör ändå den värsta klassen, säger Olle som berättar om sin kompis Anders som gjorde en olycklig landning med skotern i sitt andra åk i Östersund. 
–  Först trodde jag bara att han tappade luften eller något men det visade sig att han fick en blödning på njuren och fick åka till sjukhuset, men han mår bra nu.
Trots kompisens olycka och de tuffa tävlingarna är inte Olle avskräckt. 
–  Det är väl lite av spänningen som gör att man håller på, säger han.
Härnäst väntar SM kval i Lima den 7 februari. 
–  Jag hoppas att jag kvalar, man måste tro på sig själv annars skulle man inte hålla på, säger Olle.