Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff utmaning i skärgården

Löpning på öar och simning mellan dem.

Med swimrun-tävlingen Skärgårdsutmaningen får Söderhamn ett svettigt styrkeprov den 16 augusti.

Swimrun är precis vad det låter som: simma och springa. Men möjligen betydligt jobbigare att utföra än att säga. För i tävlingen Skärgårdsutmaningen i Söderhamn handlar det om att i par (mixed, herr eller dam) ta sig 19,5 kilometer (varav simning 4,4 km) i långa banan eller 11 kilometer (varav simning 2,2 km) i den kortare varianten.

– Jag tror att det kommer att bli väldigt tungt, en tung fysisk utmaning, säger Per-Erik Modig, tillsammans med Mikael Malmberg idékläckare till tävlingen.

Första tanken fick de båda konditionsidrottarna när de paddlade runt i sommarskärgården. Idén fick fäste och i vinter har de testat banan genom att springa banan i etapper. I slutet av mars var de även ute i vattnet och provsimmade någon sträcka.

Arrangör är föreningen Söderhamns skärgårds multisportförening, som är under bildande. Under tiden trillar anmälningarna in trots blygsam marknadsförening i starten.

– Vad vi vet är vi den enda tävlingen av den här typen norr om Mälardalen. Men vi riktar oss till alla, därför har vi kosta banan också. Av anmälningarna som kommit in ser vi redan att det spänner från motionärer till elit, säger Per-Erik Modig.

I swimrun-tävlingar har den tävlande sin utrustning med sig hela tiden, vilket betyder att man får bära eventuella simfenor och andra hjälpmedel. Både start och mål kommer att vara på Stenö, där emellan väntar simning i både sjöar och hav samt löpning över både stock och sten och släta vägar.

– I de flesta fall springer man i våtdräkt och simmar i skor, säger Per-Erik Modig.

Arrangören ämnar kontakta all stugägare som berörs av tävlingen. Hittills har reaktionerna varit positiva, liksom från Söderhamn kommun som stödjer tävlingen.

– Fantastiskt rolig idé och jätteskoj att någon gör en happening som lockar besökare till Söderhamn, säger Niclas Brodin, fritidsansvarig i Söderhamns kommun.