Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff tillvaro för småföretagare

De som vill höja entreprenörsskatten med de nya 3:12-reglerna som är föreslagna talar ofta om "inkomstomvandling". Som om eventuell avkastning från att driva företag eller att få lön som anställd skulle vara detsamma, skriver Carl-Otto Swartz.

Detta är fullständigt nonsens. I Sverige har vi idag nästan 300 000 ägarledda företag. Grundarna till dessa har tagit stora risker och har ofta satt hus och hem på spel för att kunna starta sitt företag. De har stort ansvar, de skapar jobb och anställer människor. Många sliter hårt för att överhuvudtaget få affärerna att gå ihop. Det finns inga "inkomster att omvandla" – bara det som företagaren lyckas sälja.

Efter att alla räkningar och löner är betalda och efter allt dyrt regelkrångel är hanterat – då kanske det blir vinst över. Ofta tar företagare ut minimal lön och gör begränsade avsättningar till pension själva – och detta bara under få år.

Så, att regeringen vill försämra småföretagares möjligheter att kanske få avkastning på sina satsningar visar enbart att de inte förstått skillnaden mellan att vara företagare och anställd.

För övrigt så skapas fyra av fem jobb i mindre företag; långt fler än vad regeringen påstår sig kunna göra med sina olika satsningar och initiativ.

Carl-Otto Swartz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel