Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff start på kvalåret

VM-kvalåret börjar på lördag och Sverige behöver poäng.
Mellan det erkänt starka svenska kvallaget och ett bra resultat står spelare som Ronaldo, Deco och Nani. Världsnamn som inte ska få några ytor för sina konster.
– Vi får inte lockas i väg, säger Petter Hansson, som hoppas få spela och låsa till i mittförsvaret.

Det är ingen mjukstart som det svenska laget får när VM-kvalet drar igång igen, lite mer än ett år innan kommande VM i Sydafrika. När belgiske domaren Frank De Bleeckere blåser igång lördagens match på Estádio do Dragão i Porto gäller det att göra allt rätt.

Det vill säga trångt.

Petter Hansson vilade på torsdagseftermiddagen ut på sitt hotellrum i Estoril och berättade att laget tränat på bra.

– Vi har kört lite allt möjligt, både försvar och anfall. Det börjar kännas mer och mer att det ska bli match även om man inte riktigt laddar för spel än.

 

Rennes lagkapten vet att det kan bli slagsida åt försvarsspelet. Hans spel. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck har betygsatt portugisernas passningsspel som världsklass och det är inget fel på farten och frisparkarna heller.

– Det kan ju bli extremt mycket försvarsspel men det orkar man inte i 90 minuter. Vi måste försöka skapa lite själva också annars funkar det inte. Vi måste försöka ha ett eget spel när vi får chansen.

 

* Vad i Portugals spel ska ni se upp med?

– Framför allt yttrarna. Ronaldo, Nani och Deco är deras tre farligaste spelare. Framför allt så får vi inte bli iväglockade så att det blir hål i vårt mittfält och backlinje, då kan de hitta in. Det handlar rätt mycket om det.

 

I Stockholm den 11 oktober fungerade det bra. Ett uddlöst Portugal vände hem med 0–0 och Petter Hansson var på planen hela matchen. Precis som i övriga spelade kvalmatcher (Albanien b 0–0, Ungern h 2–1).

Den här gången...

– Vet inte. På lördag släpper de laget och jag har faktiskt ingen aning om jag ska vara ärlig.

 

Landslagsledningen har laborerat friskt på träningarna i Portugal. Uppställningarna har varit nästan lika många som övningarna och spekulationerna från media ännu fler. Någon placerar Daniel Majstorovic bredvid Olof Mellberg i mitten. Andra tror på både Hansson och Majstorovic med Mellberg till höger.

– Vi har testat ganska mycket men de har säkert en ganska klar bild, säger Petter Hansson.

 

* Är det här svåraste matchen som du ser det?

– Svårt att säga. På papperet är det väl det, även om Danmark borta också är tufft. Portugal är bästa laget, samtidigt så kan det passa oss att spela mot sådana lag. Men det kanske man inte ska säga, så lät det inför Spanien borta också och då blev det 3–0, säger Hansson och skrattar.

 

Söderhamns bidrag i VM-kvalet rapporterar om bra stämning i laget. De nya spelarna har smält in i gemenskapen. En del av dem ser riktigt vassa ut.

– Ja, båda Elm-bröderna (Viktor och Rasmus) tycker jag. De såg bra ut på förra samlingen också och de är oerhört intressanta redan nu och inför framtiden.

VM-kvalmatchen sänds i TV6 på lördag, avspark 21.45.