Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff skärgårdskamp i vått och torrt

/

Över sandstränder, insjöar, hälsingeskogar, öar och ända ut till den yttre delen av Jungfrukustens skärgård sprang och simmade deltagarna i Skärgårdsutmaningen. 120 deltagare i 60 lag kom till start under helgens swimrun-tävling.

Annons

Stig Lundström, från Ljusne, och Micaela Hedvall, från Stugsund, pustade ut efter målgången vid Stenö havsbad under jubel från publiken. Och de var nöjda med sin insats.

– Det var skitroligt! Löpningen mellan Pipsjön och Krokskär var lite lång och jobbig. Men vi hade inte heller tränat för långdistanslöpning. Målsättningen var att gå runt korta banan på 2.45 och vi klarade det på 2.32, så vi är väldigt nöjda, sa Micaela Hedvall.

Hur funkade ert teamwork?

– Bra! Vi hjälpte varandra. Stig är duktigare på att springa så han tog täten i löpningen. Jag är starkare simmare så jag drog där i stället, sa Micaela Hedvall.

Skärgårdsutmaningen är ett krävande lopp med många växlingar mellan löpning och simning. De tävlande kunde välja mellan en lång bana på 22 kilometer och en kortare på 12.5 kilometer. Under hela tävlingen höll tävlingsparen ihop med hjälp av en lina.

– Den var framför allt bra under simningen, för då behövde inte båda titta upp så ofta för att navigera utan man kunde bara köra på, sa Karin Ringnér från Stockholm.

Hon och hennes tävlingspartner Maria Boson, från Alnö utanför Umeå, hade tränat hela sommaren för att kunna delta i tävlingen.

– Det kändes bra! Det är så sjukt vacker bana också, vi har inte varit i den här skärgården förr, sa Maria Boson.

Förra året var det premiär för Skärgårdsutmaningen i Söderhamn och då deltog 78 personer. I år kom 120 deltagare i 60 lag till start, varav runt hälften av deltagarna var från Söderhamnsområdet.

– Swimrun är verkligen på uppgång och nu har vi etablerat oss lite grann i landet. Många säger att det är en fantastiskt vacker skärgård och en tuff utmaning. Och vi vill att det ska vara lite tufft, sa tävlingsledare Mikael Malmberg.

I damklassen segrade Maria Edstedt och Annika Ericsson 3 timmar och 42 minuter.

I herrklassen segrade Henrik Malmström och Jonas Järlmark Näfver på 3 timmar och 21 minuter.

Bland de mixade lagen kom Malin Broström och Ulf Bergqvist på 3 timmar och 48 minuter.

Annons