Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff arbetsmiljö i asylverksamhet

Personalen som arbetar med ensamkommande asylsökande barn och ungdomar i Bollnäs kommun har en påfrestande arbetsmiljö.
- Det är tufft när verksamheten ifrågasätts hela tiden, säger enhetschefen Axel Arvidsson – som nu vill koppla in företagshälsovården.

Axel Arvidsson är chef för enheten för ensamkommande barn och ungdomar i kommunen. Nu har han informerat sin närmaste chef om att han har stora svårigheter att främja en säker och bra arbetsmiljö inom enheten – och tänker kontakta företagshälsovården för samtal och stöd för egen del och för sina närmaste medarbetare.

Det är inte själva verksamheten med barn och ungdomar, som ligger bakom Axel Arvidssons skrivelse:

- Ända sedan verksamheten startade, så har den varit ifrågasatt från andra kommunala instanser. Och det skapar en påfrestande psykosocial arbetssituation, när det är på det här viset.

Fortfarande finns också oenigheter om hur det ekonomiska ansvaret mellan olika kommunala nämnder ska fördelas.

- Detta har lett till ett stort antal sammankomster och diskussioner, som tär på oss som ansvarar för verksamheten. Jag har också varit kallad som vittne i tingsrätten i en tvist mellan socialförvaltningen och överförmyndaren.

Att ersättningen från Migrationsverket inte täcker kommunens alla kostnader, har nu också lett till att socialnämnden vill att avtalet med Migrationsverket ska sägas upp.

Det är ett komplext uppdrag – med många parter inblandade – att ta emot ensamkommande barn, konstaterar Axel Arvidsson:

- Men det blir inte bättre av att det är så många oklarheter och otydligheter på nivåerna ovanför oss.