Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggt i Ovanåker

Ovanåkers kommun är den tryggaste kommunen att bo i i länet. Detta om man ska tro Sveriges kommuner och landsting och Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rapport Öppna jämförelser trygghet och säkerhet.

Annons

I Sverige hamnar Ovanåkers kommun på en 18:e plats och får därmed den bästa placeringen i länet.

– Det känns bra och tryggt. Vi har faktiskt legat bra till i tidigare undersökningar också. Ett skäl, tror jag, som också kan vara en styrka är att vi har en social kontroll på varandra. Det skapar en känsla av gemenskap, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Hon konstaterar också att man har få våldsbrott i kommunen.

Trots en bra placering, så har kommunen tappat från en 16:e (2011) till en 18:e plats.

– Det är marginella saker som ligger bakom. Man läser om saker som händer, till exempel eldsvådor, säger Yoomi Renström.

I rapporten jämför man statistik från kommunerna när det gäller antalet våldsbrott, personskador, bränder och stölder per tusen innevånare.

Rapporten ger den enskilda kommunen en uppskattning av hur mycket olyckor kostar. Olyckor kostar årligen samhället 65 miljarder kronor i form av bland annat utryckningar och vård.

Hur mycket kostar då olyckorna i Ovanåker?

– Det är svårt att räkna på. En del av de faktiska kostnaderna ligger inte direkt på kommunen, säger Yoomi Renström.

Hon konstaterar vidare att i Ovanåkers kommun satsar man på brottsförebyggande åtgärder. Det finns trygghetsvandringar och kommunen är försiktig att släcka ner gatubelysningar för att öka trygghetskänslan, enligt Yoomi Renström

I länet hamnar Ovanåker på första plats (18:e plats i Sverige), på andra plats i länet hamnar Nordanstig (61:a plats i Sverige), på tredje Bollnäs (75:e plats), på fjärde Gävle (128:e plats) och på femte Ockelbo (130:e plats i Sverige).

Mer läsning

Annons