Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetsboende skulle gagna alla

Äldre människor som är för friska för ett särskilt boende, men som saknar trygghet och gemenskap i sitt vanliga boende, har kommit i skymundan. För att hjälpa dessa borde Nordanstigs kommun bygga ett trygghetsboende. Det skriver Charlotte Klötz (Fp) i en motion.

Den så kallade Äldreboendedelegationen har lagt fram ett förslag om trygghetsbostäder i kommunens regi. Tanken är att hyresgästerna inte bara har en lägenhet, utan också tillgång till gemensamhetslokal, personal och trygghetslarm. Regeringen föreslår nu att det årliga investeringsstödet på 500 miljoner kronor för byggandet av särskilda boenden även ska gälla trygghetsbostäder. Charlotte Klötz menar att kommunen så fort som möjligt ska ansöka om investeringsstöd och börja planera för ett trygghetsboende.

– Det behöver inte vara så stort, 10 till 15 lägenheter kanske, beroende på behov och kostnader, säger hon.

Omsorgs- och lärandenämndens ordförande Sven-Åke Eriksson (C) påpekar att man har pratat om ett trygghetsboende i många år.

– Frågan är inte alls ny, men det är väl bra att hon motionera om det för att få fart på frågan. Sedan beror det på hur stödet är utformat, hur mycket det kan bli och om det bara gäller nybyggnationer.