Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetsboende i Järvsö kan börja byggas nästa år: "Det är mycket förfrågningar"

Den detaljplan som ska möjliggöra ny bebyggelse längs Stenevägen i Järvsö har nu vunnit laga kraft. Det betyder att Ljusdalshem kan gå vidare med sina planer om ett trygghetsboendet i Järvsö.

Detaljplanen för den obebyggda marken utmed och söder om Stenevägen klubbades igenom av fullmäktige i oktober förra året. Den ska möjliggöra bebyggelse av bostäder, centrum och kontor.

Läs också: Järvsö får nästa trygghetsboende

Men beslutet överklagades av Järvsöbor som inte vill att vacker mark ska Järvsö ska byggas sönder.

Läs också: Trygghetsboende i Järvsö försenas efter överklagan

Länstyrelsen avslog dock överklagandet. De boende drev inte frågan vidare till högre instans vilket betyder att detaljplanen nu har vunnit laga kraft.

Ljusdalshem har efter det lämnat in en förfrågan om att köpa den mark där bolaget vill bygga ett trygghetsboende. Det är samhällsutvecklingsutskottet som tar beslut i den frågan, vilken förväntas behandlas i juni. Efter det ska marken fastighetsregleras innan Ljusdalshem kan söka bygglov och börja planera bygget.

– Det tar ett år innan man har allt det klart och kan börja bygga om allt går som det ska, säger Ljusdalshems vd Richard Brännström, som är nöjd över att detaljplanen nu har gått igenom.

Läs också: Ljusdalshem ska lösa bostadsbristen – 55 miljoner investeras

Det kommunala bostadsbolaget planerar bygga omkring 24 lägenheter i det nya trygghetsboendet. Det handlar om främst tvårums- och trerumslägenheter. Richard Brännström berättar att intresset bland de äldre är stort.

– Det är mycket förfrågningar från Järvsö. Sedan är det en prisfråga, man måste titta på vad hyrorna blir. Det är alltid dyrare att bygga nytt. Grunden är att det finns en efterfrågan, sedan är betalningsförmåga och betalningsvilja viktigt.

Kommunens första trygghetsboende på Gärdeåsen i Ljusdal, vilket invigdes hösten 2013, har visat sig bli en stor framgång.

Läs också: Flytt på äldre dagar blev vändpunkt: "Aldrig haft det så bra"

Många står i kö för en bostad och nu ska 27 lägenheter ställas i ordning i huset bredvid. Där blir det byggstart under den kommande hösten.

– Vi håller på att upphandla den ombyggnationen nu. Då blir det hissar och helrenoverade lägenheter som är tillgänglighetsanpassade med breddade dörrar.

Läs också: Valliansen vill bygga ålderdomshem på Östernäs: "De skulle få det ofantligt fint där"