Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghet och studiero i skolan

Kunskapsuppdraget är skolans viktigaste uppdrag och skolpolitiken har inneburit ett lyft för Folkpartiet liberalerna i de senaste valen. Kan det vara en slump?

Inget annat parti har tagit elevernas behov och vilja till kunskap på ett så stort allvar som Folkpartiet. Inget annat parti har så konsekvent arbetat för trygghet, studiero och kunskapsuppföljning som Folkpartiet.

Eleverna anser att skolans kunskapsuppdrag är viktigast och så vill de ha kunniga lärare och mindre klasser. Det visar den undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort tillsammans med SECO, Sveriges elevråds centralorganisation, och som nu i sommar presenterades under Almedalsveckan.

Samtidigt presenterade Lärarförbundet hur såväl intresse för skolpolitik som väljarnas stöd för Folkpartiets utbildningspolitik vuxit markant sedan mitten av 90-talet. Det är ingen slump.

Vart efter att konsekvenserna av den socialdemokratiska skolpolitiken blir uppenbar växer viljan och intresset för att ändra den.

Man kan tycka att det är lite lustigt att eleverna anser att kunskap är viktigast i skolan, eftersom det är så självklart. Det är ju det som är själva grejen med att gå i skolan. Samtidigt är det något djupt oroande i elevernas svar.

Tänk er följande situation: att anställda i Sverige i en enkät skulle säga att det viktigaste med en arbetsplats är att man får ut sin lön. Självfallet är det viktigast. Men grejen är att för de flesta av oss är det en sån självklarhet att vi inte skulle komma på tanken att svara så. I stället tänker vi i banor som trevliga arbetskamrater, intressanta arbetsuppgifter och liknande.

Det borde svenska skolelever också kunna få göra. Från vissa håll får vi i Folkpartiet höra att kunskapsuppföljning i form av nationella prov och betyg, liksom krav på ordning och studiero i skolan skulle vara hårt och bakåtsträvande. Folkpartiet har förlorat sin snällhet säger man.

Det är en kritik jag inte alls kan förstå. Det är ju de som behöver lugn och ro allra mest, som drabbas hårdast av en stökig och hållningslös skola. Det är ju de elever som har det svårast som har mest att vinna på studiero och kunskapsuppföljning. Det handlar om elever som inte har möjlighet att ta igen förlorad lektionstid hemma, som inte har föräldrar som kan hjälpa till med skolarbetet eller elever med koncentrationssvårigheter. Hur kan det vara bakåtsträvande att arbeta för en bättre skolmiljö för dem?

Som sagt var.

Det är inte en slump att människor har prioriterat upp skolan, när den ser ut som den gör idag. Det är inte heller en slump att förtroendet för Folkpartiets skolpolitik har flerdubblats samtidigt som förtroendet för Socialdemokraternas har rasat. Folkpartiet har aldrig varit snällare än vi är nu och det vet väljarna.

Hans Backman (FP)

Riksdagsledamot från Gävleborg