Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryggare handla på nätet inom EU

Det har blivit tryggare att handla på nätet inom EU-länderna, nästan alla beställningar levereras och det tar sällan mer än två veckor att få varan.

Undersökningen är gjord av European Consumer Centre och visar att nätshopping inom EU fungerar betydligt bättre idag jämfört med år 2003, då den senaste undersökningen genomfördes. Då nådde endast 66 procent av produkterna beställarens dörr, idag är samma siffra 94 procent, ett av skälen till att kunderna känner sig tryggare.

Ett annat är att det går relativt snabbt att få det man handlat, 86 procent når mottagaren inom två veckor.

Men fortfarande finns det saker som e-handlarna måste jobba med. Bland annat bör man bli bättre på att informera kunden om ångerrätten, vilket bara två av tio gjorde, samt om reklamationsrätten. Trots EU:s direktiv fanns den senare informationen endast på 6 av 10 hemsidor som köparna besökte.

I undersökningen provköptes 305 varor i 29 länder. Man kom då också fram till att vid reklamationer och ångerköp lät mer än hälften av handlarna bli att ersätta kunden för den ursprungliga fraktkostnaden, något e-handlarna också måste bli bättre på.