Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygga nav ska ge värme vid stormar

Äldreboenden utrustas med räddningstjänstens kommunikationssystem och hjärtstartare för att bli kompletta centra vid svåra stormar.

Efter de senaste årens stormar har behovet av samlingsplatser i kommunen blivit uppenbart. Serviceboendena har förutsättningarna att fylla funktionen.

De behöver dock kompletteras för att bättre stå rustade när stormar ger långa el- och telefonavbrott och behövande i ytterområdena inte kan nå polis, ambulans eller räddningstjänst.

Nu vill räddningschefen Lennart Juhlin och beredskapshandläggare Tomas Persson att kommunstyrelsen satsar 167 000 kronor på att utvidga kommunikationssystemet Rakel till äldreboenden. Rakel används av blåljusfunktioner som polis och räddningstjänst. Dessutom vill de se en satsning på hjärtstartare till åtta äldreboenden utanför centralorten.

Snart är alla boendena också förberedda för reservelverk och de har redan tillgång till dricksvatten. Där finns också alternativa uppvärmningslösningar, men framför allt vårdutbildad personal dygnet runt.

– Efter stormarna har vi sett behovet av de här trygghetsnaven, säger Lennart Juhlin.

Goda erfarenheter drogs för några år sedan då en långtradare med giftiga kemikalier välte på dåvarande E4 vid Njutånger.

– Då användes äldreboendena i Njutånger och Enånger. Där kunde man få kaffe och mackor, men också information, säger Lennart Juhlin.

Information och möjlighet till kommunikation är viktigt vid extraordinära händelser. Därför föreslås också att boendena, förutom anslutningen till kommunens växel, kan använda analoga telefoner. De är mindre sårbara vid strömavbrott.

Enligt Lennart Juhlin ska vem som helst kunna flyttas till trygghetsnaven för att få värme, vatten och inte minst information.

– Egentligen får alla som har behovet komma. Sedan kan det kanske vara mer för dem som inte riktigt kan klara sig själva, säger han.

Chefen på plats blir äldreboendenas föreståndare. Och från äldreboendena har tongångarna varit positiva till den nya funktionen, enligt Lennart Juhlin.

– Det är det intryck jag har fått. Det här är handlingskraftiga personer, säger han.

Dessutom finns mellan 40 och 50 resurspersoner i kommunen som kan hjälpa till ute på boendena om det skulle behövas.

Finns det risker med att vem som helst får tillträde till äldreboendena?

– Det är klart att det här måste organiseras. Det handlar om att ge tillträde till samlingsrum, säger Lennart Juhlin.