Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygg tillgång till kontanter är statens uppgift: "I en krissituation finns inga alternativ till kontanterna"

Staten behöver ta ansvar för kontantinfrastrukturen i Gävleborg och övriga landet, skriver Nina Wenning på Bankomat. Detta mot bakgrund av en ny rapport där länsstyrelserna beskriver tillgången till betaltjänster i Gävleborg.

Sverige är det land i världen där övergången från kontanter till digitala betaltjänster har gått längst. Det finns många fördelar med digitaliseringen, men den är inte problemfri. En utmaning är att grupper som befinner sig i ett digitalt utanförskap – ofta socioekonomiskt utsatta, äldre och funktionsvarierade – har problem att klara av vardagslivet i ett allt mer kontantfritt samhälle. En annan utmaning är att det inte finns alternativ till kontanter i krissituationer.

Läs också artikeln: PRO uppmanar till bojkott av butiker som slutar med kontanter: "Vi är på hugget" I länsstyrelsernas nyligen publicerade rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2018” beskrivs kontantkedjan som sårbar. För Gävleborgs del konstaterar länsstyrelsen att tillgången till grundläggande betaltjänster inte motsvarar alla människors behov. Problemen finns främst i länets glesbebyggda områden. Tre kommuner har bara ett bankkontor kvar med kontanthantering och en kommun saknar helt bankkontor med bankkassa. För att möta utmaningarna presenterade Riksbankskommittén förra året delbetänkandet ”Tryggad tillgång till kontanter”. Där föreslås en lag som innebär att sex stora banker får ansvar för att bibehålla befintlig infrastruktur för uttag av kontanter och deponering av dagskassor.

Läs också insändaren från SKPF pensionärerna avd 50: Vill butiken och banken ha oss pensionärer som kunder? Förslaget är problematiskt av flera skäl. Bankomats främsta invändning är att kontantinfrastrukturen är samhällsviktig och därför bör vara en statlig angelägenhet. Flera andra remissinstanser instämmer i detta. Till exempel skriver Finansinspektionen att ”tillgången till kontanter är en kollektiv nyttighet som staten rimligen bör svara för”. En annan stor brist med Riksbankskommitténs förslag är att åtgärderna inte omfattar hela kontantkedjan. Det föreslagna lagkravet på banker handlar enbart om uttagsmöjligheter och insättningar av dagskassor. Det finns inga förslag kring exempelvis lagerhållning av kontanter i depåer, insättning för privatpersoner eller handelns och det offentligas mottagande av kontanter som betalmedel. I det slutbetänkande som Riksbankskommittén ska lämna senare i år hoppas vi därför att staten i form av Riksbanken får ett förtydligat ansvar för att upprätthålla – ibland genom subventioner – hela kontantkedjan. Riksdagsledamöter och lokalpolitiker från Gävleborg kan bidra till att göra detta möjligt, genom att aktivt försöka påverka Riksbankskommittén, riksdag och regering i rätt riktning. Om staten inte får ett övergripande ansvar för kontantinfrastrukturen är risken annars att gävleborgare får allt svårare att använda kontanter.

Nina Wenning, vd Bankomat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel