Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trycket på rektorerna i Bollnäs är för högt – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

Trycket på rektorer och förskolechefer i Bollnäs är så högt att Arbetsmiljöverket ser det som ett arbetsmiljöproblem. Nu kräver myndigheten att kommunen vidtar åtgärder.

I höstas gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner i skolorna i Bollnäs kommun, och tittade på rektorernas och förskolelärarnas arbetsmiljö. I den rapport detta resulterat i framkommer en bild av en pressad yrkeskår som har fler arbetsuppgifter än vad deras tid och resurser räcker till.

Läs också: Skola på loven ska förbättra Bollnäselevers resultat

Enligt rapporten händer det bland annat att skyddsombud och arbetstagare i kommunen uppmanar sina chefer att ta ledigt för att de är oroliga för deras hälsa.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att kommunen vidtar åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S) säger att han inte blev förvånad av rapporten.

– Det har försvunnit mycket administrativ personal de senaste åren. Vissa menar att det är positivt med en så liten administration som möjligt. Men konsekvensen blir att fler och fler arbetsuppgifter hamnar på rektorerna själva, säger han.

Marie Andersson började som rektor på Nyhamre skola i höstas. Ett roligt och spännande jobb. Men också stressigt. Hon säger att hennes arbetstid ligger betydligt närmare 50 än 40 timmar i veckan.

Läs också: Nya regler för arbetsmiljö

– Vi har, jämfört med andra chefer, många underställda och det gör det svårt att hinna med, säger hon.

Eftersom hon bara arbetat som rektor under en så kort tid är hon försiktig med att dra några generella slutsatser utifrån sig själv. Men bilden delas av den mer erfarna kollegan Gun-Marie Tyve, rektor och förskolechef på Rengsjö skola.

– Vi har en omfattande mängd arbetsuppgifter och de är så otroligt skiftande. Förutom den pedagogiska verksamheten har jag bland annat ansvar för personal, ekonomi och arbetsmiljö. Och så kommer det in ganska mycket mail och enkäter man ska svara på, säger Gun-Marie Tyve.

Vilka konsekvenser får det?

– Jag upplever stress emellanåt, det gör jag. Samtidigt har jag jobbat länge så jag vet ganska väl hur hantera det. Men när gäller jobbet hade jag hellre ägnat mer tid åt pedagogiska frågor än administrativa uppgifter. Det blir en konflikt där, tycker jag.

Gun-Marie Tyve har jobbat som skolledare sedan 1980-talet och upplever att arbetsbelastningen har blivit mycket hårdare med åren.

– När jag började hade jag 12 underställda. I dag är de 34. Dessutom är kraven på dokumentation mycket högre i dag, så det är en stor skillnad, säger hon.

En liknande bild ger Petra Bruce, rektor för skolorna i Arbrå och Vallsta.

– Jag är chef över ungefär 40 personer. Det är svårt att hinna se och bekräfta sin personal så när man har så många.

Men hon är noga med att påpeka att hon är väldigt nöjd med sitt jobb.

– Jag är en glad rektor, så är det ju. Även om det är lite för mycket att jobba 50 timmar i veckan så trivs jag bra på jobbet. Och jag tycker att jag får bra stöd av mina chefer, säger Petra Bruce.

I mitten av mars ska Arbetsmiljöverket göra ett uppföljningsbesök i Bollnäs. Då ska kommunen redovisa vad man gör för att förbättra skolledarnas situation.

– Det är inte klart vilka åtgärder som ska sättas in. Men förvaltningen arbetar med det tillsammans med rektorer, förskolechefer, skyddsombud och företagshälsovården. Ytterst så kan det vara så att det handlar om resurser. Eller så kanske det behövs en annan organisation på något sätt, säger Kristoffer Lindberg.

Läs också: Så blir Alirskolan – se 3D-skiss