Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Truppgymnastik och innebandy på schemat – börjar nästa höst

Nu har Bromangymnasiet fått klart att starta två nya idrottsutbildningar.

–Vi är otroligt glada att vi fått det här, säger rektor Bitte Åström vid Bromangymnasiet.

Det är Skolverket som har gett Bromangymnasiet klartecken att starta två nationella idrottsutbildningar, NIU, i truppgymnastik och innebandy.

Läs även: Mix av svett och svets i Hiabs industrilokaler

Bitte Åström berättar att de har haft dialog med klubbarna hela tiden.

– De är framgångsrika i stan inom de sporterna och engagerar många, säger hon.

Sedan tidigare har skolan en nationell idrottsutbildning i fotboll. Det kommer att bli ungefär samma upplägg för de nya utbildningarna som för fotbollen, där skolan anställer tränare.

För till exempel truppgymnastik finns det en liknande utbildning närmast i Uppsala.

– Det finns inte i hela Norrland, så det är kul att vi får vara med och starta upp en sådan linje. Det betyder jättemycket, säger Hudikgympans ordförande Staffan Holm.

Först nästa höst, 2017, kommer det att gå att söka till de två utbildningarna. Till truppgymnastiken kommer då 24 elever att antas och tolv elever får gå innebandy.

Men redan till hösten startar Bromangymnasiet en lokal idrottsutbildning, LIU, för tolv innebandyelever. Då får eleverna läsa 200 poäng innebandy på det individuella valet.

– För vi vill komma i gång lite snabbare, säger Bitte Åström.

I den nationella utbildningen läser eleverna ett gymnasieprogram och kombinerar det med 400 poäng, eller 400 timmar, inom sin idrott.

Läs även: TV+TEXT Höga volter i Gävleborgsjakten

För eleverna på Bromangymnasiet går det också att satsa på sport på det individuella valet, men inte på en specifik sport utan mer allmänt med fokus på till exempel styrka, snabbhet och kunskaper inom kost.

– Man kan se att en person som sportar och är aktiv gör bättre i från sig i skolan , säger Bitte Åström och berättar att det finns planer på att samarbeta med ett lokalt företag inom ämnen som nutrition och fysioterapi.

Läs även: Ny idrottshall i Hudiksvall

– Vi är skyldiga att samarbeta, så att hela spektrat finns kring sport, hälsa och idrott.

Sedan tio år tillbaka har Bromangymnasiet en lokal idrottsutbildning med ishockeyinriktning.