Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdighet viktigare än nålstick

/

Nu har Håkan Juholt talat igen. Och omedelbart möter han motstånd. Inte bara från oppositionen, utan också från sina egna.

Annons

Förra gången var det pensionsuppgörelsen som Juholt ville göra till en valfråga om inte regeringen dansar efter sossarnas pipa. Han bjöd in facken till överläggningar, men varken TCO eller Saco ville ställa upp.

Och Socialdemokraternas representant i pensionsgruppen Kurt Kvarnström blev tagen på sängen. Han betonade att "partiet i grunden står fast vid den överenskommelse som finns". Trots vad den nye partiledaren sagt.

Häromdagen var det dags igen. Då signalerade Håkan Juholt att Socialdemokraterna inte kommer att godkänna en förlängning av den svenska FN-insatsen i Libyen.

I riksdagens beslut begränsas mandatet för insatsen i Libyen till tre månader, vilket man brukar göra. Sedan förlänger man mandatet vid behov. Så har man gjort med insatserna både på Balkan och Afghanistan.

Men redan nu tycker alltså Juholt det finns tillräckliga skäl att säga stopp och överlåta insatserna till någon annan som han uttryckte det.

Det måste betyda att han menar att insatserna behövs, men att det är någon annan som ska göra det. Ett typiskt utslag för den svenska "nånannanismen".

Glädjande nog fick han omedelbart mothugg från de egna leden.

Den utrikespolitiska tungviktaren Jan Eliasson (S) dömer ut Juholts ställningstagande och tycker att "det är självklart att man låter verkligheten styra innan några beslut fattas, aktionen i Libyen har ju bara pågått en månad".

Den före detta EU-parlamentarikern Jan Andersson, S-ordförande i Helsingborg, säger att han kände ett obehag när han hörde Håkan Juholt säga att Sverige ska dra sig undan och andra länder får ta över.

Och han är rädd för att Socialdemokraterna då kommer att spela Sverigedemokraterna i händerna. SD var ju det enda parti som inte ställde sig bakom insatsen.

Widar Andersson, chefredaktör för tidningen Folkbladet och tidigare S-riksdagsledamot, säger också sig känna obehag inför Juholts omsvängning.

"Jag vet inte om det beror på ren populism, att man tror att svenska folket inte vill att vi ska vara kvar i Libyen eller att Socialdemokraterna vill regeringen ett nålstick. Men den här frågan passar ovanligt dåligt för utspelspolitik", säger han till Sveriges Television.

Även Aftonbladets S-märkta ledarsida är förvånad över Håkan Juholts utspel.

"Även mandatet för insatsen i Libyen bör förlängas om så behövs. Konsekvenserna om FN misslyckas vore fruktansvärda, för de som drabbas av Gaddafis terror, men även för hela världssamfundet. Förtroendet för FN skulle undergrävas fullständigt", skriver tidningen.

I SVT:s Aktuellt försökte Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin slingra sig och förklara Juholts utspel med att det är regeringen som satt gränsen tre månader. Med andra ord följde bara Juholt regeringens politik.

Visst, regeringen och övriga partier utom SD var överens om tre månader. Men ingen kan redan nu säga att det räcker med tre månader.

Tvärt om verkar Jan Eliasson och många andra bedömare vara av den uppfattningen att uppdraget måste fortsätta ännu en tid.

I varje fall är det alldeles för tidigt att redan nu bestämma sig för att dra sig ur. I synnerhet som det innebär att någon annan måste ta över.

Återstår bara att se när Juholt gör nästa utspel som tar ledande partikamrater på sängen.

Mer läsning

Annons