Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trött på gnäll och nidbilder!

Svar till Anita och Håkan Carlstedt (
19/5
) som vill ge sken av att det sker en medveten nedmontering av landsbygden:

Jag måste inleda med att säga att jag varken röstar på S eller MP utan att jag i senaste valet röstade på FP (nuvarande L) så att jag inte blir beskylld för något. Däremot ogillar jag utspelet att något parti skulle vilja avbefolka landsbygden då det inte finns något intresse ifrån något parti att göra det. Sådana påhopp förstör den seriösa debatten och förstör klimatet som handlar om konkreta argument före känslor.

Jag måste däremot poängtera att samma regler normalt gäller för alla svenskar oavsett geografisk zon och när man med miljön i åtanke lägger en avgift på drivmedel så gör man det för människor vare sig de bor i Bergsjö eller i Halmstad och vi får aldrig glömma att människor av fri och egen vilja valt att bo där man bor.

När man gör dessa val får man ta konsekvenserna, positiva som negativa. Ni nämner att folk inte längre skulle ha råd att bo i exempelvis Friggesund på grund av en marginell höjning av bensinskatten, vilket inte är sant om man räknar på de totala kostnaderna och jämför livet i Friggesund med livet i en stad exempelvis Hudiksvall.

I jämförelse så skänker man mer eller mindre bort bostäder i Friggesund medan priserna på bostäder i Hudiksvall har ökat markant de senaste åren så det du får betala mer för drivmedel tjänar du in på boendet och när det kommer till skräckpropaganda att bönderna skulle försvinna så är det inte heller sant.

Visserligen minskar antalet bönder men det har det å andra sidan gjort sedan 1940- talet så inget nytt under solen och det för att branschen på många sätt förändrats men jag kan lova er att ni och andra konsumenter även i framtiden kommer kunna köpa mat butikerna för är det något vi vet så är det att finns det pengar att tjäna kommer folk ta chansen att tjäna pengar och människor kommer alltid behöva matvaror av olika slag.

Branschen kanske kommer göras om och små bönder kommer försvinna och större företag kommer ta över verksamheten och utveckla den så det blir mer kostnadseffektivt men för konsumenten gör det sak samma om det är en småbonde eller något större företag som äger produktionen, huvudsaken är att maten levereras och att villkoren efterlevs. 

Det är trots allt ingen rättighet att driva jordbruk och det är inte heller någon rättighet att bo i exempelvis Friggesund eller Njutånger men väljer man att bo där får man acceptera att myntet har två sidor och som liberal är jag för människors möjlighet att bestämma över sina liv men jag förstår också att denna frihet kommer med ett eget ansvar och då kan man inte skylla på vare sig miljöpartiet, kristdemokraterna eller liberalerna. 

Anpassning efter rådande regler och samhällets utveckling är den enda vägen att gå och det är enda vägen för landsbygden att överleva på lång sikt!

Jojje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel