Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots veckor av avslöjanden, frågorna om Sverigedemokraterna är långt fler än svaren

De senaste veckorna har det stormat kring Sverigedemokraterna, partiets medarbetare och deras kopplingar till ett visst land i öster.

Läs mer: Putilovaffären - Kent Ekeroths anställningar och SD:s internationella nätverk

Det började med fallet ”Egor Putilov” och den politiske sekreterarens olika identiteter. Det fortsatte med Ekots avslöjande att en fastighetsaffär gav ”Putilov” 6,2 MSEK i vinst, före skatt, där säljaren var en kriminell från Ryssland.

Sedan kunde den här ledarsidan berätta att en annan politisk sekreterare spridit en stor mängd rysk propaganda, vilket ledde till att denne stängdes av från jobbet.

Och därefter berättade Aftonbladet att Rise Capitals svenske VD Carl Meurling ville stödja nätsatsningen Samtiden med 3 miljoner kronor. Meurling har också försökt påverka SD:s hållning i frågor som rör Ryssland. Rise Capital är ett bolag som inte bedriver affärsverksamhet i Sverige, som har nära band till Putinregimen och som skänkte pengar till Tory strax innan Brexitomröstningen. Det är sedan tidigare känt att Ryssland via olika kanaler ekonomiskt stödjer en rad olika högerpopulistiska rörelser i Europa.

Läs mer: SD-tjänsteman om RT beskriver verkligheten och " bara buga inför Putin"

Så vad vet vi? Egentligen inte så mycket och många frågor återstår. Här är några:

Har donationer från affärsmän med kopplingar till Ryssland gått till SD:s nätprojekt som Avpixlat och Samtiden, eller till SD:s övriga partiarbete?

Har pengar gått från den europeiska partiorganisationen EAF (European Alliance for Freedom), där Kent Ekeroth varit kassör, till SD:s nätprojekt eller partiarbete i Sverige? Och om ja, kan Sverigedemokraterna garantera att EAF med Marine Le Pen (vars parti Nationella Fronten fått ryska banklån) i spetsen, inte fått finansiering från Ryssland?

Varför bjuder Sverigedemokraterna i november in en rad europeiska politiker som både beundrar Putin och har band till Ryssland till ett "alternativt Nobelpris" i Stockholm? Har SD börjat putsa på gästlistan för att plocka bort några av den internationelle sekreteraren Kent Ekeroths mest iögonfallande kompisar?

Varför spelar Sverigedemokraterna med i Rysslands informationskrig mot Sverige, från det SD:s nätmiljö sprider till att partiets företrädare medverkar i den ryska stats-tv:n?

Är det så att det finns krafter i Sverigedemokraterna som egentligen delar det ryska målet med att destablisera Sverige eftersom man anser att det gynnar det egna partiet?

Varför ljuger Kent Ekeroth i SvD när han säger att han inte jobbat med ”Egor Putilov”, när Nyheter idag avslöjat att de gjort ”dokumentärfilm” för Avpixlat ihop i Grekland.

Läs mer: Kent Ekeroth är svensk politisk katt med nio liv - här är toppskandallistan

Skedde ”Egor Putilovs” och Ekeroths resa till Grekland på arbetstid? Har fler SD-tjänstemän varit involverade i produktionen? Om ja, vem i Sverigedemokraterna har godkänt att riksdagstjänstemäns arbetstid använts till detta?

Brukar SD:s riksdagsledamöter och anställda göra ”dokumentärfilmer” åt sajter som de förnekar koppling till?

”Egor Putilov” hävdar att han har ”hemlig identitet”, pga hot i roll som journalist, vilket i ”Putilovs” fall handlar om den lägsta skyddsgraden sekretessmarkering. Samtidigt skriver han på sin blogg om hot i egenskap som tjänsteman på Migrationsverket, vad är egentligen grunden för sekretessmarkeringen?

Vem var ”Egor Putilov” innan han enligt egen utsago sökte uppehållstillstånd med anknytningsskäl via ambassaden i New Delhi?

Varför reagerade SD tidigare inte mot den politiske sekreteraren som spred rysk propaganda?

Klarar SD av att se skillnaden mellan var legitim opinionsbildning slutar och påverkan från främmande makt börjar?

Klarar SD av att se skillnaden mellan var legitim opinionsbildning slutar och påverkan från främmande makt börjar?

Vad har Kent Ekeroth för hållhakar på Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson som gör att han kan sitta kvar?

Läs mer: Kent Ekeroths politiske sekreterare stängs av efter att ha postat rysk propaganda

Och att vi vet så lite säger egentligen allt. Att Sverigedemokraterna inte lyckats besvara frågorna utan istället ägnat sig åt att skjuta på budbärare, vifta åt andra håll ”men dom då”, ljuga som Kent Ekeroth gjorde i SvD eller undvika att svara säger egentligen mycket mer än de svar som getts.

Det är en allvarlig belastning för SD:s nationella trovärdighet.

Några twitterreaktioner senaste tiden: